‘Wat?… Makeblijde dicht? Nee toch?!’

Door Anneke Dubbink op 24 juni 2018

Dat was wel zo’n beetje de reactie van de PvdA twee weken geleden en ook de reactie van de mensen met wij er daarna over spraken. Het is een complete verrassing dat het park Makeblijde op het punt staat het hek te sluiten. Zeker niet uit vrije wil, maar omdat de huur door het Wellantcollege is opgezegd per 1 augustus van dit jaar!
In 2000 is Makeblijde geopend en Houten heeft de tuinen, het voedselbos en het paviljoen sindsdien steeds beter weten te vinden. Makeblijde is een bedrijf, maar ook een kenniscentrum voor hedendaagse tuin- en landschapsarchitectuur en biedt door het voedselbos een unieke ontmoetingsplek voor Houtenaren.

Makeblijde huurt de grond van het Wellantcollege en Makeblijde is eigenaar van het paviljoen. Nu heeft het Wellantcollege het huurcontract om haar moverende redenen opgezegd. Het is bekend dat het Wellantcollege uitbreiding overweegt. Hoe dan ook, het opzeggen van het huurcontract is een private kwestie tussen verhuurder en huurder. Maar helaas voor Houten zijn de verhoudingen tussen het Wellantcollege en Makeblijde over de afwikkeling van het contract gejuridiseerd en gebrouilleerd. Zelfs zodanig dat men op een punt is beland dat er waarschijnlijk alleen maar verliezers zijn. Voortzetting van de samenwerking die het park gemaakt heeft tot wat het nu is en samen nadenken over (tijdelijke) oplossingen, lijken compleet uit het zicht te raken.
Daarom heeft de PvdA Houten schriftelijke vragen gesteld aan het college met de vraag of zij een bemiddelende rol kunnen vervullen om deze verhoudingen weer te normaliseren. En te helpen de mogelijkheden te verkennen zodat de ambities van het Wellantcollege de ruimte krijgen, maar we ook het unieke park en paviljoen Makeblijde behouden. Wij hopen van harte dat men daar als volwassen partijen uit gaat komen!

Klik voor de schriftelijke vragen hier.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink