Grote eensgezindheid in de politiek over de stap naar inclusief onderwijs in Houten

Door Anneke Dubbink op 14 februari 2018

We willen als PvdA een inclusievere samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Onderwijs is de basis en de belangrijkste voorwaarde voor gelijke kansen en het maximaal ontwikkelen van talenten, ongeacht afkomst en achtergrond.
Op initiatief van de PvdA Houten is samen met  VVD, GL, CDA, D66, CU en SGP op 17 januari 2018  een politiek café georganiseerd om hierover in gesprek te gaan. Dat bleek te voorzien in de grote behoefte: meer dan 50 docenten, intern begeleiders, bestuurders, wethouders, beleidsmedewerkers en politici hebben zich laten informeren en gingen met elkaar in discussie.

De belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst is dat we het grondig met elkaar eens zijn dat  Houten écht de stap moet maken naar inclusiever onderwijs in Houten.

In Nederland wordt naar verhouding met andere landen, veel meer en al heel jong geselecteerd. Ook in het onderwijs. In Houten gaan relatief veel kinderen nog naar specialistische jeugdhulpvoorzieningen. Inclusief onderwijs betekent dat kinderen hun onderwijsloopbaan zouden moeten starten in het regulier basisonderwijs en op school kunnen blijven ook als kinderen speciale ondersteuning nodig hebben.
We hebben samen een manifest opgesteld met acht prioriteiten. Dat manifest is ondertekend door alle politieke partijen in Houten. Het is op 13 februari jl. aangeboden aan wethouder Herman Geerdes en de directeur/bestuurders van de Houtense basisscholen. Met deze prioriteiten onder de arm willen we dat hij samen met schoolbesturen, het samenwerkingsverband en de jeugdhulporganisaties, aan de slag gaat.

Dit zijn de prioriteiten

  1. Het uitgangspunt moet zijn dat de basisschool de start is voor elk kind in het onderwijs
  2. Breng jeugdhulp binnen de school
  3. Afwijkend gedrag in de klas onder ogen zien
  4. Scholen in Houten uitdagen samen te kiezen vóór inclusief onderwijs
  5. Expertise in de klas snel op orde brengen
  6. Investeer in vroeg-signalering en preventie
  7. Breng de lokale situatie in beeld
  8. Organiseer samenhangende hulp vanuit een gezamenlijke visie
Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink