Door op 17 oktober 2009

SOLIDARITEIT

Agnes, Agnes… Daar had je me bijna te pakken. Toen ik hoorde dat je zelfs met de duvel en z’n ouwe moer zaken wilde doen als het ging om het behoud van de AOW op 65, en dus ook de PVV wilde inschakelen voor overleg, toen werd het zelfs in míjn onderbuik onrustig.

Mijn eerste reactie was: dat nooit! Als dat doorgaat dan zeg ik de FNV vaarwel, want waar blijf je met je solidariteit als je zaken gaat doen met de leiding van een volksbeweging die geen gelegenheid voorbij laat gaan om propaganda te maken voor haar standpunt tegen moslims. (Och nee, ze hebben alleen maar wat tegen de islam…) Op tv moet je meneer Fritsma gezien hebben, die bij alle vragen over het AOW-standpunt van de PVV, linksom of rechtsom, erop uitkwam dat de AOW-leeftijd niet omhoog hoefde, want als we maar al die moslimimmigranten uit ons land zouden weren, dan zouden we genoeg geld overhouden om de vergrijzing te financieren. Zoiets.

Gelukkig was ik te lui om meteen in de pen te klimmen voor een opzegging, dus toen de opwinding weer bedaard was, probeerde ik verder te volgen wat de krant over je plannen schreef. Een van de mededelingen was dat van de FNV-leden zo’n 17 procent zegt bij verkiezingen op de PVV te zullen stemmen. Dat had ik me nog nooit gerealiseerd! Als lid van de PvdA komt het niet in je op  dat je partijgenoten op de PVV zouden kunnen stemmen. Ze hangen immers alle­maal grofweg dezelfde ideeën aan als jijzelf. En solidariteit neemt daarbij een heel belangrijke plaats in, zo niet de eerste.

Ik ben lid geworden van de FNV vanuit diezelfde solidariteit, met datzelfde idee, dat de leden dus schouder aan schouder staan met alle andere leden als er werk­nemersrechten verdedigd moeten worden. Dat is dus helemaal niet zo! Het zou zomaar kunnen dat een op de zes leden van de FNV zijn collega’s die de islam aanhangen, gewoon laat barsten als het erop aankomt. Mooie solidariteit zou dat zijn!

Maar ach, alle leden betalen contributie en de vakbond, onder jouw leiding, bepaalt waar het geld nodig is, dus als het gaat om moslims, dan zijn de PVV-aanhangers solidair, of ze willen of niet.

Nu is daarmee voor mij de kous niet af, Agnes, want ik hoor net dat je niet samen met de werkgeversvoorzitter op tv wilde. Tss. Ga ik je toch schrijven.

 

[oktober 2009]