22 april 2019

Politiek Cafe Jeugdzorg 9 mei

Politiek Café op 9 mei 2019 over Jeugdhulp ‘Kinderen en ouders tellen mee’

Het afgelopen jaar kwam de jeugdzorg in Utrecht geregeld in het nieuws, en helaas meestal negatief. Vaak ging het daarbij om de zorg door SAVE en Veilig Thuis, die de jeugdbescherming en jeugdreclassering uitvoeren. Maar jeugdzorg omvat veel meer, de bulk van de zorg is de jeugdhulp uitgevoerd door jeugdhulpaanbieders, waarvan in Houten het Sociaal Team er één is. Het Sociaal Team is ook een belangrijk aanspreekpunt voor kinderen, ouders en overige jeugdhulpaanbieders. Maar meestal gaan ouders en kinderen eerst naar bijvoorbeeld de huisarts. Zo was in de eerste helft van 2018 van alle geleverde jeugdhulp (alleen in natura, geen PGB) 45 procent doorverwezen door de huisarts, 33 procent door de gemeente, en slechts 7 procent door een gecertificeerde instelling en de rest door andere artsen en instellingen.
Maar de gemeente betaalt voor deze vormen van jeugdhulp en wil dus zicht hebben op de ontwikkelingen daarin. Voor jeugdhulp heeft de gemeente een budget van ruim 9 miljoen in 2019. Natuurlijk is het belangrijk dat dit geld goed besteed wordt en dat de jeugdhulp betaalbaar bljjft. Maar de bestuurlijke aandacht dreigt te eenzijdig alleen maar over kosten en geld te gaan. Wat centraal moet staan is dat kinderen en ouders passende hulp krijgen die zij nodig hebben. Jeugdhulp die écht helpt en waarmee kinderen en ouders zich gehoord voelen en er samen met hen oplossingen worden gevonden.
Om ook de kant van de kinderen en ouders meer te belichten heeft de PvdA Houten het initiatief genomen voor een politiek café. Samen met D’66, Houten Anders! en SGP-Houten organiseert PvdA Houten op 9 mei een politiek café over jeugdhulp voor alle belanghebbenden (zeker ouders en kinderen) en geïnteresseerden. Het politiek café vindt plaats in Het Huis van Houten / Bibliotheek (Oranjezaal), Onderdoor 160 van 19:30 tot 21:45 uur.

Kinderen en ouders tellen mee:
Goede jeugdhulp maak je samen met de cliënt

Hoe mooi zou het zijn als we ervaringen van cliënten weten te verbinden met professioneel handelen? En wat kunnen we leren van andere gemeenten? Aan de hand van ervaringen gaan
we in gesprek naar wat passende jeugdzorg kan inhouden. We willen jongeren en ouders daarbij écht centraal stellen. We gaan het hebben over het Sociaal Team, instellingen en zelfstandige hulpverleners. Maar ook financiën, passend onderwijs en residentiële zorg komen aan de orde.
De moderator van de avond is Jocko Rensen, oud wethouder uit Houten.
Iedereen die mee wil praten over dit belangrijke thema is welkom!

Programma:

19:00 Ontvangst met koffie en thee in de Oranjezaal ( 2e verdieping Huis van Houten)
19:30 Welkom
Door avondvoorzitter Jocko Rensen
19:40 Ervaringen van een cliënt en tips voor professionals
Edwin de Coster, ervaringsdeskundige en meedenker in de jeugdzorg
19:55 ‘De Montfoortse aanpak’
Adri van Montfoort, teamleider Sociaal Team in Montfoort
20:10 De integrale aanpak vanuit gezinsperspectief
Nely Sieffers, ervaringsadviseur en Regioambassadeur jeugd en gezin Provincie Utrecht en Flevoland
20:25 Pauze
20:40 Aan de slag: welke tips heeft u voor Houten?
21:10 Bespreking van de tips met het panel met o.a. Jana Smith, wethouder, en Cecile ter Beek, directeur Sociaal Team Houten
21:45 Afronding en napraten

Donderdag 9 mei 2019, Huis van Houten, Onderdoor 160, Houten, 19:30 tot 21:45

Links:
Hier wat cijfers over de jeugdzorg.
De organisatie jeugdzorg per wet.
En wat doet de gemeente in de Begroting 2019?