Nu meedoen is straks meetellen

Door Anneke Dubbink op 27 juni 2018

Op 27 juni was de PvdA uitgenodigd voor het radioprogramma DaarHoudIkUAan. De radiomakers vragen dan een gast mee te nemen om een onderwerp toe te lichten dat de PvdA dicht aan het hart ligt. Dit keer hebben we Ria Frowijn uitgenodigd. Ria is voorzitter van de Stichting Leergeld. Deze stichting biedt kinderen en jongeren kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. In Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede en kunnen zij om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Ook in Houten zijn zo’n 700 kinderen die vaak letterlijk aan de zijlijn staan. De inzet is om álle kinderen in Houten te bereiken, want zoals Ria zegt: “Kunnen blijven leren is nu eenmaal de belangrijkste ‘deuropener’ voor de toekomst.” De stichting waarin vrijwilligers en professionals nauw met elkaar samenwerken is nog niet heel lang actief in Houten maar heeft vorig jaar toch al 300 kinderen en jongeren kunnen helpen.
Een belangrijk deel van het geld dat de Stichting nodig heeft komt van de zogenoemde Klijnsmagelden. Toenmalig PvdA staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft in het vorige kabinet 100 miljoen (structureel) ter beschikking gesteld voor armoedebestrijding. Houten krijgt uit die pot ruim € 140.000,- . In 2017 is er ruim € 39.000,- van deze Klijnsmagelden niet gebruikt. Niet omdat er geen plannen waren, maar omdat pas halverwege het jaar het beleid is vastgesteld en daarná kan het geld worden uitgegeven. Bij de financiële eindafrekening over 2017 dreigde het overgebleven bedrag naar de ‘algemene middelen’ te gaan. Boekhoudkundig klopt dat wel, maar maatschappelijk deugt het natuurlijk niet! Want als je armoede bestrijding hoog in het vaandel hebt, dan wil je toch niet dat geld waar je kinderen en jongeren mee kunt helpen, naar stoeptegels gaat!
Gelukkig waren alle politieke partijen het unaniem met ons eens dat elke cent van de Klijnsmagelden naar kinderen en jongeren moet gaan. Daarom is het overgebleven geld van 2017 nu vrijgemaakt voor het werk van Stichting Leergeld. Ria was er namens de Stichting erg blij mee, ook omdat mensen steeds beter de weg naar Stichting Leergeld weten te vinden en er steeds meer aanvragen komen. Zo financiert Stichting Leergeld nu incidenteel leerondersteuning voor leerlingen vanaf 12 jaar om te voorkomen dat het ontbreken van geld, kansen afsluit voor jongeren die nu niet goed voorgesorteerd staan. Wij vinden ook dat deze vorm van ondersteuning dóór moet gaan en dan is al het extra geld meer dan welkom om kinderen en jongeren een springplank te bieden. Want zoals de stichting zelf zegt: Nu meedoen, is straks meetellen!
want nu meedoen is straks meetellen!

Voor meer informatie kijk op website: www.leergeld.nl/houten/
Luisteren naar de uitzending kan: klik hier voor de uitzending

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink