Door op 19 april 2012

NOPJES

Kent u dit: na lang wikken en wegen heb je een besluit genomen over een nieuwe aankoop, je haalt het ding in huis en wat ben je er blij mee! Kom je later op een verjaardag, bijvoorbeeld, vertel je enthousiast over je nieuwe aanwinst, vraagt er iemand wat je ervoor betaald hebt. En, strijk en zet, die persoon heeft er minder voor betaald dan jij, véél minder. Dat ding had je ook dáár moeten kopen. Betweters! Zouden ze zich nou echt beter voelen door een ander af te zeiken?

Ik moest daaraan denken bij de commotie over de presentatie van het rapport van de commissie-De Wit, officieel de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel. U weet wel, over de redding van de Nederlandse bankenwereld van een drei­gend bankroet (faillissement klinkt chiquer, maar bankroet bekt hier toch het best…), tijdens de kredietcrisis in 2008. ABNAMRO gered, ING gered, alle spaarte­goeden gered, de rekeninghouders blij, behalve degenen die een bedrag van meer dan een ton op de bank hadden staan, de stakkers, en Wouter Bos de nationale held.

Naar ik hoor, ook in PvdA-kringen, zit het rapport gedegen in elkaar, maar dat kan ook niet anders met ons PvdA-Kamerlid Roos Vermeij in de commissie. Als er gezwartepiet moest worden, dan kon dat natuurlijk niet in het rapport zelf, dan moest je voorbij Roos. Het spel om de zwartepiet ging dus naar de presentatie. En lag het nou aan mij, of leek het maar zo dat voorzitter De Wit in zijn nopjes was met de vaststelling dat er fouten gemaakt waren en dat er veel te veel betaald was voor de redding. De heer De Wit, die me lange tijd immuun leek voor de nieuwe Haagse cultuur van insinuaties, bleek toch met het in één adem noemen van fouten en de verantwoordelijke minister, met het virus geïnfecteerd. Hij was er zelf achter­af zo van geschrokken dat hij Wouter Bos persoonlijk excuses had aangeboden. Sportief, dat wel, maar het beeld was toch maar weer neergezet…

In reacties op de PvdA-website lees ik, onder meer, want ook weer de voorspelbare insinuaties over Bos’ nieuwe job, dat sommige reageerders een statement van de Kamerfractie verwachten ter verdediging van Wouter Bos. Reacties daar weer op geven ook al aan dat Bos dat niet nodig heeft. En inderdaad, misschien heeft u hem gezien bij Pauw & Witteman, hij kan heel goed voor zichzelf opkomen. En zonder terug te meppen naar De Wit. Een staatsman waardig.

 

[april 2012]