Door Anneke Dubbink op 6 december 2020

Negende Arie Groeneveltlezing van 2 december op YouTube

Op 2 december werd de 9e Arie Groeneveltlezing verzorgd door Jantine Kriens. Door corona mochten er maar 30 persoenen de lezing in Aan de Slinger bijwonen. Daarom heeft de PvdA de lezing live laten streamen, zodat belangstellenden ook thuis mee konden kijken.

Kijk hier de lezing terug op YouTube.

De oud PvdA wethouder uit Rotterdam schetst een beeld van de ideale samenleving en zet dat af tegen de verschillende weeffouten waar we nu nog tegenaan lopen. In een ideale samenleving zorgen mensen voor elkaar. De overheid komt pas in actie als mensen niet voor zichzelf of elkaar kunnen zorgen. Te veel centrale regels beperken echter de lokale overheid om dit goed in te vullen. “We moeten weer terug naar de bedoeling. Meer aansluiting zoeken met wijkverpleging, hulpverleners en huisartsen voor het inzetten van zorg. Zij kunnen beter beoordelen wat nodig is en gemeenten helpen maatwerk te leveren om problemen op te lossen waar ze ontstaan. Maar de afstemming tussen de centraal en decentraal loopt nog steeds niet goed. Dat zagen we begin deze week ook weer toen minister de Jonge aankondigde dat covid-inentingen op 4 januari kunnen beginnen terwijl de uitvoerders als de GGD daar een heel ander beeld bij hebben”. Haar boodschap is toch om de taken bij de gemeenten te houden en niet weer alles te centraliseren. Maatschappelijke vraagstukken zijn zelden langs simpele lijnen op te lossen en dan heeft de lokale overheid daarvoor toch de beste papieren. Haar oproep is om bij maatschappelijke opdrachten ons te blijven richten op de leefwereld van echte mensen, op actieve burgers en gemeenschappen. Ruimte bieden aan eigen initiatief, lokaal maatwerk en aan het werk gaan vanuit vertrouwen.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink