Door Anneke Dubbink op 16 juni 2021

Minder vróem, meer zoem

Houten heeft een prachtig breed vertakt netwerk van fietspaden. Dit netwerk biedt inwoners en bezoekers van Houten de mogelijkheid om snel met de fiets overal te komen. Het biedt ook ruime gelegenheid voor een fenomeen dat in het afgelopen jaar, mede door corona, tot grote bloei is gekomen: horeca bedrijven die scooters inzetten om overal in Houten maaltijden te bezorgen.
Het is natuurlijk prettig als je maaltijd wordt bezorgd en er een scooter voor komt rijden. Maar wanneer je op Castellum of Het Rond woont heb je maken met het af en aan rijden van scooters die dagelijks tussen vijf uur ‘s middag en acht uur ‘s avonds hun bezorgingen komen afhalen bij de restaurants en snackbars. Sommige restaurants en snackbars maken daarvoor gebruik van elektrische fietsen, andere van elektrische scooters. Maar helaas worden ook nog vaak gemotoriseerde scooters ingezet. Die maken veel lawaai en zijn bovendien zeer vervuilend.
We hebben het college gevraagd wat er tegen de overlast gedaan kan worden en in het bijzonder of men bedrijven kan stimuleren elektrische scooters en fietsen in te zetten. Het blijkt dat de wethouder net bezig is met een ronde langs de ondernemers met als belangrijk agendapunt hoe ondernemers snel om kunnen schakelen naar elektrisch scooters voor het bezorgen van de maaltijden. Die wens hebben de horeca-ondernemers gelukkig ook. Als die ambitie breed leeft, dan moet het toch lukken om creatieve oplossingen te vinden en de slag naar elektrisch te maken. Dat is niet alleen duurzamer, maar maakt het genieten van veel bedrijvigheid in de centra zoveel aangenamer voor bewoners en terrasbezoekers.
In oktober komt de wethouder bij de raad terug om dit onderwerp te bespreken en we hopen dat de wethouders ons positief kan verrassen.
Heeft u als inwoner een creatief idee of ervaart u juist overlast, laat het de PvdA weten, we gaan graag met u in gesprek.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink