Door Anneke Dubbink op 8 juni 2021

Huurdersdebacle in De Kiem gesmoord

Afgelopen week viel bij huurders van de 18 woningen in de Kiem een brief met goed nieuws in de bus. Daarin stond dat zij een huurcontract krijgen voor onbepaalde tijd. Niks bijzonders zou je zeggen, maar dat was het wel.
In februari van dit jaar werd de PvdA Houten er op geattendeerd dat er huurwoningen werden aangeboden met een eindig huurcontract van twee jaar. Twee jaar! Het zijn mooie woningen dus er was veel belangstelling. Voor de huurders in spe werd vaak pas veel later duidelijk dat de eigenaar/projectontwikkelaar, Jansen bouwontwikkeling de spelregels had aangepast en de woningen voor een absurd korte huurperiode aanbood. Sommige huurders kwamen er pas achter bij het ondertekenen van het huurcontract! Ze hadden de huur van hun andere huis al opgezegd en stonden met de rug tegen de muur. De PvdA Houten heeft hierop de publiciteit gezocht en vragen gesteld aan het college. Gelukkig vonden we het college aan onze zijde. Zij waren waarschijnlijk net zo flabbergasted als wij over de strapatsen van de projectontwikkelaar. Die verweerde zich met de stelling dat zij ‘zo mensen de gelegenheid gaven om in die twee jaar naar een koopwoning uit te zien’. Zo zout hadden we het in Houten nog nooit gegeten!
We zijn blij dat het ombudswerk van de PvdA Houten resultaten heeft opgeleverd. We zullen ook scherp blijven op het structurele probleem: in een overspannen woningmarkt gaan projectontwikkelaars -zo blijkt- tot het gaatje. Sterker nog, wettelijk zijn dit soort constructies mogelijk. Die wet wordt binnenkort geëvalueerd en hopelijk snel afgeschaft. Tot die tijd moeten we het hebben van gezond verstand, het goede gesprek met projectontwikkelaars en een appèl op toekomstig partnerschap om wonen in Houten mogelijk te maken.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink