Gelukt! Een bouwplan met draagvlak voor Den Oord

Door Anneke Dubbink op 1 juni 2019

Na een roerige periode over de herontwikkeling van de locatie Wegwijzer Den Oord heeft de gemeente overeenstemming bereikt met de buurtvertegenwoordiging (Klankbordgroep DOBB) over de nieuwbouw. Al eerder was met de derde partner in dit project, Viveste overeenstemming bereikt over het appartementen voor de sociale woningbouw.
Met recht kan gesproken worden van een mijlpaal voor alle betrokkenen. Dat zag er drie maanden geleden nog heel anders uit. De meningen waren nog op sterk verdeeld en de sfeer werd bijna grimmig. In zo’n situatie ligt de bal bij de raad om een knoop door te hakken en een afweging te maken tussen alle belangen die er spelen. Op initiatief van de PvdA heeft de raad toen besloten om alle betrokken partijen te vragen toch nog eens rond de tafel te gaan zitten om te kijken dichter bij elkaar te komen en met een aangepast plan te komen. Gelukkig was die bereidheid er en de drie maanden extra tijd hebben hun werk gedaan. Er ligt een mooi plan voor 45 woningen, met dank aan de alle betrokkenen die hiervoor hun stinkende best gedaan hebben om tot dit resultaat te komen.
Tot op het laatst was het hard werken, in het staartje van het participatieproces is er in de buurt een discussie ontstaan over de afstand van het nieuwbouw tot aan de voorgevels van de bestaande woningen. Door de aanpassing van de plannen waren de afstanden gaan schuiven. Deze maatvoering is in de praktijk van Houten een zeer normale maat tussen tegenover elkaar gesitueerde woningen, maar bewoners voelden zich verrast.
De afgelopen weken zijn benut om meer tot elkaar te komen en te kijken of er oplossingen gevonden kunnen worden. Door dit voorwerk kon in de raad besloten worden tot een praktische oplossing door bij de bouw te variëren in maximale bouwmaten.
Slechts drie maanden geleden leek het er op dat we op een punt beland waren dat iedereen het gevoel had de pineut te zijn: gemeente, omwonenden, Viveste. Dat gevoel is nu overwonnen.
We hebben wethouder, de ambtenaren en DOBB gecomplimenteerd dat zij samen een goede vorm hebben gevonden voor de samenwerking. Elke samenwerking heeft een vorm nodig. Immers, als je een appeltaart bakt heb je een vorm nodig, anders valt de boel uit elkaar. Geïnspireerd door de vele en beroemde appeltaarten die Ria Frowijn in de afgelopen jaren voor de DOBB bijeenkomsten heeft gebakken, hebben we de wethouder en de voorzitter van de DOBB, Jaap Doeven, een bakvorm aangeboden als aanmoediging om gebruik te maken van de vorm die er nu is.
Want goede samenwerking hebben we ook nodig voor de volgende stap: namelijk het realiseren van de woningen op Den Oord. En afgaande op het plan dat er nu ligt, wordt het prachtig!

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink