Door op 13 oktober 2004

GELUK

Het zal dan toch gebeuren: het is te zot voor woorden, maar mensen die toch al het geluk hebben dat ze zo gezond zijn dat ze niet naar de dokter hoeven, zullen daar­bovenop een beloning ontvangen. Ben je een jaar lang niet naar de dokter geweest, begrijp ik, dan krijg je een leuk bedrag van je betaalde ziektekosten­verzekering terug.

Natuurlijk is het mooi om mensen ervan bewust te maken dat ze niet naar de dok­ter moeten lopen bij elke scheet die ze dwars zit. Het schijnt dat een op de 25 mensen desgevraagd toegeeft dat ie wel eens voor niets naar de huisarts geweest is. Daar zit de dokter niet voor, natuurlijk. Alle tijd die hij niet aan overbodige dingen hoeft te verdoen, is meegenomen, al is het maar vier procent van de patiëntentijd. Als je dan toch een tijdrovende administratie wil laten bijhouden (door diezelfde artsen die wel wat anders te doen hebben?) van wie niet naar de dokter gaat, draai het dan om en kijk bij de mensen die wel gaan, of ze door hun onvrijwillige ziekte niet onredelijk getroffen worden met een verplicht eigen risico en compenseer die dan. Dan lijkt het tenminste nog een beetje op de solidariteit waar we altijd de mond vol van hadden. Het solidariteitsidee gooi je volledig overboord als je een beloning stelt op gezond zijn. Een beloning op geluk…

Democratie is wel eens beschreven als georganiseerd wantrouwen. Dit kabinets­voorstel lijkt wel het omgekeerde: de overheid wantrouwt de samenleving. ‘De bur­ger’ belazert de kluit, of loopt de kantjes eraf en dus moet die bestraft of op z’n minst beknord worden. Mensen opvoeden met N&W-debatten wil niet zo erg luk­ken, met preken in de kerken bereik je ook niet zoveel mensen meer, dus straf­maat­regelen.

Onvoldoende je best gedaan om werk te vinden? Uitkering omlaag. Heb je gees­telijk of lichamelijk een bluts of een deuk? Je kunt altijd nog wel een beetje werken. Doe je dat niet? Uitkering omlaag. En nu dan de no-claim in de gezondheidszorg. Ben je een gezonde burger? Braaf zo, dan krijg jij een mooi bedrag terug van de ziektekostenpremie, die zo schandalig hoog is omdat zoveel andere mensen voor niets naar de dokter gaan!

Kortom, gewoon in het gareel blijven, dan gebeurt je niks en krijg je nog geld toe. Lukt het je niet? Pech! Word je ontslagen? Jammer voor jou. Word je ziek? Wat rot voor je.

 

[oktober 2005]