En we gaan dóór!

Door Anneke Dubbink op 25 april 2018

De gemeenteraadsverkiezingen liggen nu ruim vijf weken achter ons. Het heeft nogal wat teweeggebracht: het inleveren van één zetel, geen coalitiepartner meer en het onvermijdelijke terugtreden van onze wethouder Jocko Rensen, die niet alleen binnen de PvdA maar in heel Houten wordt gewaardeerd voor zijn werk.
Ook het formatieproces tot dusver vinden we teleurstellend. Natuurlijk hebben we ons op voorhand niet rijk gerekend en zijn we realistisch over onze kansen op coalitiedeelname. Maar toen de combinatie CDA, GroenLinks en ITH uit elkaar klapte en CDA en GroenLinks een ‘bredere verkenning’ aankondigden, hadden we verwacht dat er ook écht naar nieuwe combinaties gekeken zou worden. Helaas. Achteraf bleek dat er alleen maar puzzeltjes zijn gelegd hoe je met ‘twee oude en twee nieuwe partijen’ tot een meerderheid van zetels kon komen. Tja, dat is toch echt vorm boven inhoud.

Dat betekent ook dat de onderhandelingen tussen de beoogde coalitiepartijen nog spannend kan worden. Op tal van belangrijke onderwerpen, zoals de tweede windmolen en de fikse woningbouwopgave, moet men elkaar nog zien te vinden. De partijen hebben al aangeven dat ze een ‘overeenkomst op hoofdlijnen’ willen maken. Wat dan vervolgens met de gemeenteraad en experts uit de samenleving, verder moet worden ingekleurd. Kan best vernieuwend zijn, maar niet als het verhult dat je het eigenlijk met elkaar oneens bent en de ‘hete aardappelen’ naar de samenleving duwt. En partijen eerst uitsluiten of negeren en hen vervolgens in één adem weer uitnodigen om mee te doen, is op z’n minst niet sensitief en ook niet erg geloofwaardig.
Kortom, het kan nog wel even duren voordat de beoogde coalitie vorm én inhoud heeft gekregen. Maar daar kunnen we niet op wachten. Het is tijd om vooruit te kijken en om met verdubbelde energie en strijdlust de oppositie in te gaan. Er is genoeg te doen en samen met Will Mossink in de raad en de commissieleden Vincent van Polanen-Petel, André van Loon en Arnold Biesheuvel, zetten we onze schouders er onder om de sociaal democratische agenda in Houten overeind te houden! Vanuit onze eigen koers en onze waarden, want solidariteit, gelijke kansen, bestaanszekerheid en duurzaamheid zijn springlevende begrippen. En actueler dan ooit. De PvdA staat voor de verbinding en niet de uitsluiting. Voor een brede volkspartij, waarbij iedereen mee kan doen. Doe jij mee? We hebben nu alle hoofden en handen nodig!

Klik hier om je aan te melden bij de PvdA.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink