16 oktober 2021

Bar weinig visie over het Oude Dorp

Op 5 en 7 oktober 2021 is de ontwikkelingsvisie over het Oude Dorp in de raad aan de orde geweest. Dit mooie stukje Houten gaat veel Houtenaren aan het hart en velen keken uit waar dit college mee zou komen om de toekomst van dit gebied zeker te stellen.
Laten we beginnen met het goede nieuws. De PvdA heeft een voorstel ingediend om bij de herontwikkeling van De Grund (dat is ook onderdeel van de visie) zo veel mogelijk betaalbare woningen te bouwen, met name voor ouderen. De grote meerderheid van de raad was het daarmee eens. Daarmee hebben we die ontwikkeling veilig gesteld en daar zijn we heel blij mee.
Dan het slechte nieuws. In de aanloop naar de bespreking in de raad was al gebleken, dat eigenlijk niemand, ook de coalitie niet, tevreden was over de voorgelegde visie. Belangrijkste kritiek: te vaag, geen keuzes, vooral aankondiging van nog meer onderzoek. Dat was reden voor de voltallige oppositie om te proberen het stuk van de agenda te halen en de wethouder naar een nieuwe visie te vragen, waarin die keuzes wél gemaakt worden. Maar de coalitie had bedacht om het debat te voeren en met een amendement de wethouder opdracht te geven met een nieuw stuk te komen. Snappen jullie het nog? Wel, het leidde in elk geval tot chaos waarbij niemand meer goed wist waarover nu gesproken werd. Het zal je als wethouder maar gebeuren, dat je eigen coalitie je inbreng afkeurt, je naar huis stuurt om een beter stuk te maken en vervolgens ook nog aangeeft wat er dan exact in dat stuk moet staan. Maar wethouder Bos liet het allemaal schijnbaar onbewogen over zich komen. Voor januari moet er dus een nieuwe visie zijn, die gewoon het hele besluitvormingstraject opnieuw doorloopt.
Enfin, wij zijn in elk geval blij dat er wel ingestemd is met het bouwen van betaalbare woningen wanneer de locatie op de Grund daarvoor vrijkomt, want het dreigde toch weer een locatie met dure koopwoningen te worden en daar hebben we er zat van, ook in het Oude Dorp. Voor de rest komen alle vragen weer terug: hoe maken we het Oude Dorp verkeersveilig en aantrekkelijk, hoe behouden we het historisch karakter, en -als het aan de PvdA ligt- hoe behouden we het kleinschalige karakter van de winkels.