Houten, 18 mei 2018.
Het nieuwe college gaat de Houtense samenleving op een andere manier betrekken bij de voorbereiding, ontwikkeling en uitvoering van het gemeentelijk beleid. De formerende partijen hebben de ambitie om met maatschappelijke organisaties, bedrijven, inwoners en raadsleden te komen tot een zogenaamde samenlevingsagenda. Als eerste stap worden zaterdag 26 mei expertmeetings georganiseerd.
De oppositiepartijen zijn over deze aanpak geïnformeerd. ITH, PvdA, SGP en HA! vinden een samenlevingsagenda in principe een goed idee. Een akkoord wordt veel rijker en flexibeler als dit breed door de samenleving wordt gedragen. Helaas is er nu al een uitnodiging verstuurd, terwijl nog niet duidelijk is welke rol en ruimte alle betrokkenen krijgen. Dat leidt nu al tot misverstanden en de komende tijd mogelijk ook tot teleurstellingen. Dat geldt niet alleen voor de maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners, maar ook voor de oppositiepartijen in de raad. Volgens de betreffende partijen een gemiste kans.
Volgens de oppositiepartijen zijn de maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners nu eerst aan zet. Zij kunnen hun inbreng leveren aan de formerende partijen. In juni komen de plannen van het nieuwe college dan naar de raad. Inclusief de inbreng van de samenleving. In de raad gaan coalitie en oppositie dan het debat met elkaar aan. In alle openheid, zoals wij dat graag zien in Houten.
De oppositiepartijen hopen wel dat volgend jaar, bij de jaarlijkse aanpassing van de samenlevingsagenda, dit écht een gezamenlijk traject wordt van de héle raad. Er is tijd en aandacht nodig voor vernieuwing. Nu is het helaas toch een wat haastig proces geworden.
De formateur heeft ondertussen laten weten de zorgen van deze oppositiepartijen serieus te nemen en wil op korte termijn met partijen in gesprek.
Persbericht ITH, SGP, HA!, PvdA