Coalitie akkoord in de steigers, een eerste reactie

Door Anneke Dubbink op 26 mei 2018

De coalitie van CDA, VVD, GL en CU heeft haar plannen voor de komende vier jaar gereed. Althans, op hoofdlijnen, in aanzet, in concept. Dat was ook de bedoeling, want er moeten nog heel wat plasjes over gedaan worden. Door de inbreng van maatschappelijke partners, door inwoners, door de oppositie partijen. Er moet ook nog doorgerekend worden of het betaalbaar is. Pas in oktober (!) is er duidelijkheid. Die tijd zou ook zomaar nodig kunnen zijn om de verschillen te overbruggen bij de coalitiepartijen zelf.
Het werkstuk dat er nu ligt is een toch wat wonderlijke combinatie van grote maar vaak abstract omschreven thema’s en anderzijds onderwerpen die in detail geformuleerd zijn. Bij de grote opgaven van de gemeente wordt vooral ingezet op continuering van bestaand beleid, wat betreft duurzaamheid, de woningbouw opgave, toeleiding naar werk en transitie op jeugdzorg. Daar zijn we als PvdA blij mee, maar zolang het nog niet concreet is zijn we er niet echt gerust op.
Van de concrete acties die we wèl kunnen lezen kan je bijna een op een herleiden wie wat heeft binnengehaald: GroenLinks heeft haar 2e windmolenpark, VVD mag fort Honswijk verder ontwikkelen, CDA komt op voor het buitengebied en de CU introduceert bemoeizorg om echtscheidingen in Houten te voorkomen.
De politiek correcte toelichting is dan dat je zegt dat ‘ieder elkaar iets gunt’. De bedroevende werkelijkheid kan maar zo zijn dat het bestuurlijke armoe en gebrek aan visie verhult.
Want zeg nu zelf, het is toch ondenkbaar dat de VVD zich met hart en ziel gaat inzetten om inwoners van Houten te beletten om eigen keuzes te gaan maken als het om hun relatie en huwelijk gaat ? Wie, behalve een klein christelijk smaldeel in Houten, zit daar nu op te wachten? Dat moet wel tegen het zere liberale been zijn als men straks dit moralistisch beleid moet gaan verdedigen.
Tegelijkertijd valt ons ook op wat we allemaal (nog) niet lezen. We missen bijvoorbeeld ambities op gebied van zorg en welzijn, ten aanzien van het belang van onze sociale infrastructuur en onze welzijnsorganisatie (Van Houten & Co).
Zoals gezegd, de plannen staan nog slechts in de steigers, het echte bouwen moet nog beginnen.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink