Door André van Loon op 27 november 2014

Initiatief van PvdA Houten voor chronisch zieken en gehandicapten met een kleine beurs, krijgt brede steun

Zorgkosten kunnen voor chronisch zieken en gehandicapten ver oplopen.

De PvdA heeft de collectieve ziektekostenverzekering die met ingang van volgend jaar wordt aangeboden, eens goed onder de loep genomen. De gemeente heeft van de rijksoverheid geld gekregen om chronisch zieken en gehandicapten in hun zorgkosten tegemoet te komen. Wel met een enorme bezuiniging van 70% ten opzichte van het budget van het rijk. Juist dan vinden we als PvdA dat je moet zorgen dat het geld terecht komt waar het voor bedoeld is: bij mensen met een krappe beurs.
De gemeente biedt chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen een financiële tegemoetkoming aan. Dan kunne zij makkelijke de premie betalen voor een collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente. Zo’n ziektekostenregelingen vinden we als PvdA een goed plan. De inzet van de PvdA is om een zo groot mogelijke groep gebruik te laten maken van de regeling.
“Ik heb het oorspronkelijke voorstel eens goed doorgerekend en kwam tot de conclusie dat er méér mogelijk was”, zegt André van Loon, gemeenteraadslid van de PvdA. Hij heeft daarom in de afgelopen raad met succes gepleit voor een uitbreiding van de regeling zodat voor een grotere groep huishoudens met een kleine beurs een inkomensval wordt voorkomen.

Inkomens tot 150% van het sociaal minimum kunnen deelnemen aan de collectieve ziektekostenverzekering. In het collegevoorstel kreeg de groep tot 110% kreeg men een financiële tegemoetkoming in de kosten voor de verzekeringspremie.
De PvdA heeft zich sterk gemaakt de regeling zo te wijzigen dat de inkomens tot 120% van het sociaal minimum in aanmerking komen voor de gemeentelijke financiering van de aanvullende verzekering. Aanvullingen die voor chronisch zieken en gehandicapten heel belangrijk zijn. Bovendien vindt de PvdA dat er geld beschikbaar is voor bijzondere, onvoorziene situaties. Maatwerk moet mogelijk blijven. Daarom heeft de PvdA het voorstel gedaan om een apart potje te maken in de WMO, waar mensen een beroep op kunnen doen. Ook dat voorstel is overgenomen door raad en college.
De regeling oprekken tot 120% is in de huidige politieke verhoudingen een goed resultaat. PvdA ziet dit voorstel als een verbetering van het bestaande plan voor chronisch zieken en gehandicapten met een kleine beurs. Bovendien wordt er efficiënt gebruik gemaakt van de gemeentelijke gelden.

Ook hier geldt: PvdA staat voor een sterker en socialer Houten!

André van Loon

André van Loon

‘Bij de PvdA heeft solidariteit betekenis.’ Als medewerker van een van de ministeries in Den Haag zie ik van twee kanten de taken waar de gemeente mee te maken heeft. Als vader van twee volwassen kinderen voel ik me nauw betrokken bij wat we als gemeente kunnen betekenen voor jonge kinderen en opgroeiende pubers. Als

Meer over André van Loon