Dement-talent
De afgelopen weken heb ik me verder verdiept in de ambitie om een ‘Dementie vriendelijke’ gemeente te worden. Dan is het wel handig dat duidelijk is wat we daarmee bedoelen. Alzheimer Nederland heeft een prima voorzet gedaan over wat een dementie vriendelijke gemeente is, ook zijn er enkele gemeenten die al met deze ambitie aan de slag zijn. En wat is dan de bedoeling in Houten?
Gaat het om het label of bordje aan het begin van de gemeentegrens van Houten met daarop ‘dementie vriendelijke gemeente’? Dat zou een mooi bord zijn, echter voor mij is het bord niet wat ik bedoel.
In het algemeen wil ik een ‘vriendelijke’ gemeente, een gemeente van en voor haar inwoners. En ja, als dan bekend is dat 1 op de 5 mensen te maken krijgt met een vorm van dementie, is het handig dat je daar over nadenkt als gemeente.
Dat maakt een gemeente voor mij ook zo’n bijzondere organisatie. Er is geen selectie aan de poort, je bent inwoner van Houten en daar is de gemeente voor. En nee, dat is niet het systeem dat zegt “u roept en wij draaien”. Nee, dat gaat niet over aantallen en meerderheden. De gemeente is een organisatie die vanuit kaders, de wet en ambities moet werken. Waarbij de wens ‘het iedereen naar zijn of haar zin te maken’ wel sterk aanwezig is maar niet reëel is. Zoveel mensen, zoveel wensen. Daar moet een gemeente dan een balans in vinden. Daarvoor is ook onze lokale democratie ingericht en dat is vertaald in de samenstelling van de huidige gemeenteraad en het college.
Dat raakt voor mij een belangrijk uitgangspunt, wat is de bedoeling achter het handelen van onze gemeente Houten. Als onderdeel van de werkelijkheid van onze inwoners balanceren ook wij tussen kaders, wet en ambitie.
Mijn partij heeft tijdens de campagne naar de gemeenteraadsverkiezing in 2014, nadrukkelijk de ambitie ‘dementie vriendelijke gemeente’ uitgesproken en op de politieke agenda gezet. En zij wil dat daar stappen in worden gezet. Aan mij als wethouder de taak om, samen met inwoners en betrokken organisaties, die ambitie te vertalen naar werkelijkheid.
Om de bedoeling scherp te krijgen ben ik allereerst in gesprek met mensen die we ervaringsdeskundigen noemen. Dat zijn vaak mensen die met mensen met dementie werken, familie en beginnend dementerenden. Daarnaast heb je de organisaties die de afgelopen jaren in Houten er voor onze inwoners en directe familie met dementie zijn.
Een vraag die dat bij mij heeft opgeroepen is ‘hebben wij overzicht welke organisaties dat zijn?’. Daar zit een grote uitdaging, het gaat niet alleen om organisaties die we al kennen en waar we mee samenwerken. De afgelopen maanden heb ik kennisgemaakt met diverse mensen met initiatieven die met familie en mensen met dementie werken. Mensen die werken in de zorg, in de dagbesteding en meer. Maar ook de bouwers van huizen, verhuurders, culturele verenigingen, winkeliers, huisartsen, specialisten, verpleegkundigen, geriatrisch consulenten en nog veel meer. Soms zijn we op zoek naar oplossingen die er al zijn, alleen kennen we die oplossingen nog niet. Zo kwam ik in gesprek met mensen van Dagcentrum Utrecht Oost (D.U.O.), dit is een kleinschalig dagcentrum voor ouderen in Utrecht en ’t Goy. En ja, ’t Goy is ook gemeente Houten. Ik was erg onder de indruk van hun betrokkenheid en deskundigheid.
Als je een dementie vriendelijke gemeente wilt zijn moet je weten wie dit raakt. Ik kies voor de weg om opzoek te gaan naar initiatieven, kennis en ervaring. Dat is voor bestaande relaties best eng. Dat realiseer ik me. Echter mijn opdracht is niet om alleen te kijken wat we al weten en kennen maar opzoek te gaan naar realisatie van ambities en kansen te pakken. En in die aanpak hoort met respect omgaan met je bestaande relaties en openstaan voor nieuwe ontmoetingen, waar wellicht weer mooie nieuwe relaties uit ontstaan. De wereld is constant in beweging, zo ook inwoners en organisaties in en om Houten.
Ik ben op zoek binnen Houten maar ook daarbuiten. Vaak samen met de collega’s van de gemeente en vertegenwoordigers van partnerorganisaties, zoals o.a. Viveste, Van Houten & Co, Zorgspectrum, Warande, Zorg in Houten, D.U.O., Alzheimer Nederland. Ik ben er trots op dat er steeds meer mensen zijn die mee op avontuur gaan richting dementie vriendelijke gemeente. Samen ontdekken en zien we kansen voor de toekomst en krijgen we meer oog voor elkaars talenten.
Ik heb voor mezelf ontdekt dat ook mensen met dementie talenten bezitten en we niet alleen voor ze hoeven te zorgen en te faciliteren. Een mooie verbreding van mijn beeld van samenleven. Een mooie titel die ik hoorde ‘dement-talent’ verbreedt mijn blik op de werkelijkheid. Probeer maar eens het talent in een ander te ontdekken en te benoemen.
Misschien een open deur maar heel herkenbaar en voor mij heel waar, een (dementie) vriendelijke gemeente realiseer je nooit alleen, daarvoor heb je initiatieven, inwoners en veel partners (professionele en informele organisaties) nodig.
Om een kijkje te geven in mijn zoektocht maak ik video impressies onder de titel ‘de wethouder ontmoet…’, kijk maar eens op www.youtube.com/jockorensen
Daar kun je o.a. een impressie bekijken over Care & Culture en een bezoek aan Hogewey in Weesp. Beide ontmoetingen hebben een directe relatie met de ambitie ‘dementie vriendelijke gemeente’.
De weg naar een (dementie) vriendelijke gemeente is een spannend avontuur, een expeditie, waar we nog maar net aan zijn begonnen. Serieuze zaken maar erg leuk om te doen.
Jocko
Enkele aanvullende linkjes:
Alzheimer Nederland: dementievriendelijk
Alzheimer Nederland: Wat is dementie
Alzheimer Nederland: Prognose dementie
Dagcentrum Utrecht Oost
Zorgspectrum: Dementiegids
PvdA Houten:Een dementie vriendelijke gemeente