Wonen met zorg voor ouderen
PvdA Houten heeft op 27 januari jl. een boeiende avond georganiseerd over wonen met zorg voor ouderen. Zo’n 35 mensen hadden zich met elkaar in een Zoom meeting verbonden om aan de hand van een drietal presentaties met elkaar in gesprek te gaan en informatie uit te wisselen.
Op deze avond werd ingegaan op de groei van het aantal ouderen en met name de groei van de zeer ouderen, de zogenoemde dubbele vergrijzing. Die groei gaat ook Houten niet voorbij en geconstateerd werd dat de geplande aantallen woningen voor ouderen in de woonvisie van de gemeente Houten wel eens (veel) te laag kunnen zijn. Aan die Woonvisie 2021-2031, zoals die formeel heet, werden overigens wel waarderende woorden geuit. De analyse van de vraag naar deze woningen in de Woonvisie laat zien, dat er goed over is nagedacht. Het realiseren van ouderenwoningen is overigens niet alleen goed voor ouderen, de doorstroming die het verhuizen van ouderen veroorzaakt is ook voor andere leeftijdscategorieën van belang. Eén zo’n verhuizing veroorzaakt vaak verhuisketens van 4 tot soms 6 verhuizingen.
Verder werd gesproken over de wijze waarop deze woningen dan gerealiseerd moeten worden. In de eerste plaats moeten ouderenwoningen natuurlijk geschikt zijn voor wanneer ouderdomsproblemen zich voordoen, met name mobiliteitsproblemen. Maar ook moet de woning geschikt zijn om zorg te verlenen, bijvoorbeeld de inrichting van de badkamer. Tenslotte moet de woning ook aanpasbaar zijn aan mogelijke handicaps die zich voordoen. In praktijk blijken vooral appartementen aan deze criteria te voldoen, maar er moet ook aandacht zijn voor ouderen, die graag een huis met tuin willen.
De vraag is of en in hoeverre er zorg aan ouderenwoningen moet worden gekoppeld. In de praktijk vind je allerlei vormen, uiteraard alle met hun eigen pro’s en contra’s. In de meest lichte vorm bevinden zich de initiatieven van ouderen zelf (Knarrenhof, Bezield Wonen Houten), waarbij gerekend wordt op hulp en ondersteuning onderling. Ook kun je denken aan een mix van ouderenwoningen en woningen voor gezinnen, waarbij de ‘jongeren’ de ‘ouden’ helpen. Nadeel van deze vorm is wel vaak, dat bij ingebruikname van zo’n complex nog iedereen vitaal en na een aantal jaren nogal veel zorg nodig hebben en die onderlinge solidariteit er onder gaat lijden. In ieder geval is het goed vooraf na te denken wat er nodig is mocht professionele zorg op enige schaal nodig zijn. Vanaf het begin professionele zorg meenemen, bijvoorbeeld door een contract met een zorginstelling komt ook voor, in het complex wordt dan vaak een ruimte voor de zorginstelling ingebouwd. In al deze gevallen helpt het dat ouderenwoningen geclusterd worden gebouwd. Bij verspreide bewoning is de organisatie van de zorg minder eenvoudig.
Na deze algemene discussie werden twee Houtens initiatieven gepresenteerd, elk aan het uiteinde van het spectrum qua intensiteit van zorg. Bij Bezield Wonen Houten zijn een groot aantal ouderen aangesloten, die met elkaar een complex willen organiseren. In de presentatie werd vooral benadrukt hoe lastig het is een goede locatie te vinden. Het project ‘Het Vertrouwde Dorp’ nadert zijn voltooiing in de Weteringhoek. Hier wonen straks ca. 30 ouderen met een verpleeghuisindicatie, waarbij volledige verpleeghuiszorg geboden wordt via het zogenoemde Volledig Pakket Thuis. Voor de medische ondersteuning is een overeenkomst gesloten met Zorgspectrum.
Tijdens de avond kwam het idee op een platform ouderenwoningen met zorg op te richten, waar deskundigheid en initiatief wordt gebundeld en beschikbaar gesteld. Over de uitwerking van dit idee zijn inmiddels afspraken gemaakt. Al met al een boeiende avond, getuige de positieve reacties van de deelnemers. Zo zei een deelnemer: “Het was een mooie avond! Informatief en interactief. Kortom, geslaagd!”.
We zijn over het onderwerp nog niet uitgepraat, dus wellicht een vervolg.