Sterk en sociaal vanuit twee perspectieven
De Partij van de Arbeid Houten verbindt Jong en Oud in de partij. Aan het jongste en een van de oudste leden van de PvdA Houten werd de volgende vraag voorgelegd: “Waarom is het belangrijk dat Houten zich inzet voor ‘Sterk & Sociaal’”
Arie Groenevelt (1927):
“We moeten er heel blij mee zijn dat Houten er in is geslaagd om een plaats te zijn waar mensen graag willen wonen en leven. Dat merk ik ook dagelijks als ik bijvoorbeeld boodschappen doe of op het Rond ben. De sfeer is goed, mensen groeten elkaar, maken een praatje. Dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend als je terugkijkt hoe Houten is ontstaan. Het was een dorp waar mensen uit stad en omgeving kwamen wonen omdat er nieuwbouw was. Mensen moesten elkaar letterlijk leren begrijpen, dorpse en stadse ideeën moesten verenigd worden. Dat is gelukkig heel goed gelukt. De kern is dat je belangstelling hebt voor andere mensen, bereid bent om elkaar te accepteren en ook bereid bent om aangesproken te worden. Alleen dan krijg je een sociale gemeenschap die elkaar respecteert. Daarom is het ook zo belangrijk dat Houten blijft investeren in het versterken van het sociale contact zodat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten. Als je moet kiezen dan liever een buurthuis dan het asfalteren van de Rondweg. Omzien naar elkaar is de basis, daar moeten we ons sterk voor maken.“
Martijn Pepers (1995):
“In Houten zijn er op dit moment nog niet erg veel uitgaansgelegenheden. Goed, je hebt de Roskam, de Zwijger en Enter. Maar als je echt langer dan 01.00 uur door wilt gaan en naar echte discotheken of cafés wil, dan zal je toch naar andere steden moeten zoals Utrecht. Hoewel veel Houtense jongeren goed bezig zijn met hun sport en er inmiddels ook een groot cultureel aanbod is, zorgt het gebrek aan uitgaansgelegenheden ervoor dat jongeren elkaar in plaats van in het café, op straat opzoeken. Op dit moment streeft de gemeente naar het idee dat alle jongeren van de straat af zouden moeten. Ik ben het daar niet mee eens. Het is belangrijk dat jongeren elkaar nog gewoon op straat kunnen ontmoeten. En nog belangrijker is dat zowel de gemeente als de inwoners van Houten hier tolerant en sociaal mee omgaan. Jongeren hebben niet minder recht om in de openbare ruimte te zijn dan anderen. Er zijn nu eenmaal veel jongeren in Houten en dan kan je het niet voorkomen dat er af een toe een groep jongeren op het bankje aan het eind van de straat zit. Maar niet alleen de omwonenden, maar ook de jongeren zullen dan sociaal sterker en toleranter met de omgeving om moeten gaan. Ik maak me vanuit de PvdA hard voor meer tolerantie en voor een sociaal jongerenbeleid. Alle inwoners van Houten zouden elkaar positief moeten waarderen in de dingen die ze goed doen. En dit begint met politiek en gemeente die jongeren positief benaderen”.