Solidair zijn, nu en straks
Maak op een zonnige dag een wandelingetje door Houten en je ziet hoe we met de vrijheidsbeperkingen proberen door te leven. Kringetjes jongeren houden netjes 1,5 meter afstand en stelletjes leggen hun kleedjes minimaal 3 meter van elkaar vandaan. Maar mocht een BOA het oordeel vellen dat het ‘te druk’ is, dan wordt iedereen naar huis gestuurd – ongeacht je leeftijd of gedrag, en zelfs als je in je eentje bent. Dat kan gebeuren en dat is best lastig als je jong bent.
De corona maatregelen zijn – statistisch gezien – vooral nodig ter bescherming van ouderen met een zwakkere gesteldheid. Het is een levensoefening in het tonen van solidariteit. De corona-uitbraak is de eerste pandemie in de wereldgeschiedenis waarin niet alleen de zieken, zwakkeren en ouderen in quarantaine zitten, maar ook de gezonde beroepsbevolking en hun kinderen.
Het prijskaartje van de maatregelen is enorm. Uiteindelijk zal iemand de kosten moeten betalen, en dat is geen abstracte materie. De economie, dat zijn wij met zijn allen. De steunmaatregelen van de overheid zijn welkom, maar kan niet alle kopzorgen wegnemen bij de kleine ondernemer die zijn geïnvesteerde spaarcenten ziet verdampen, of bij de jongere van wie het tijdelijke contract van zijn eerste baan niet wordt verlengd.
Bij de presentatie van de Miljoenennota werd ook onderkend dat jongeren hard getroffen worden. De jeugdwerkloosheid stijgt snel en voortijdig schoolverlaters hebben een bovengemiddelde kans om de komende tijd werkloos te worden. Ook voor jongeren die al eerder voortijdig schoolverlater zijn geworden, maar wel werken, lopen grote kans werkloos te worden. Voor Houten zijn de eerste harde cijfers bekend en ze zijn zorgwekkend. In het afgelopen kwartaal was 48 procent van de nieuwe bijstandsaanvragers een jongere. Dat is heel veel. Waren er vanuit het Actieplan Jeugdwerkloosheid in 2019 nog bijna 70 nieuwe banen in de regio, in 2020 staat de teller op nul.
Laten we niet meegaan in het valse uitgangspunt van de vergelijking tussen jong en oud en wie daarin het meest lijdt. Er zijn honderdduizend redenen om samen solidair te zijn. Aan de andere kant zijn kreten als ‘Iedereen telt mee’ en ‘Samen sterk’ niet vrijblijvend. Er is niet een hele grote glazen bol voor nodig om te voorspellen dat de economische problemen langjarig een hoge prijs vragen op sociaal gebied door werkloosheid, eenzaamheid en psychische problemen. Als de pandemie straks voorbij is moet de nieuwe generatie kunnen rekenen op steun en solidariteit.