Na twee jaar je huis weer uit moeten
Wie een woning in de particuliere huursector vindt, kan er lang niet altijd op rekenen daar ook voor langere tijd te kunnen wonen. Steeds vaker worden huurwoningen aangeboden met een contract voor slechts twee jaar of zelfs korter. Daarna kan een huurder zomaar weer op straat komen te staan. Dit is al een tijdje aan de gang en heeft vooral een vlucht genomen nadat in 2016 de Wet doorstroming huurmarkt van kracht werd in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat van alle particuliere huurwoningen het in 47 procent om dergelijke tijdelijke huurcontracten gaat. Dan kun je als Houtenaar nog denken dat het om een probleem in de grote steden gaat. Maar helaas heeft het fenomeen nu ook Houten bereikt.
Sinds een paar weken worden 18 huurwoningen in de particuliere sector aangeboden in ‘De Kiem van Houten’ – Fase 1C, dat zijn zogenoemde categorie middenhuur woningen en de huurkosten liggen tussen de €1000, en 1200,- per maand. Een aantal geïnteresseerde inwoners van Houten heeft zich ingeschreven en kreeg de onaangename verrassing dat het een huurovereenkomst voor maximaal 2 jaar betreft, terwijl men eerder was geïnformeerd dat het om een huurcontract voor onbepaalde tijd zou gaan. Ook is nog onbekend of de woningen überhaupt opnieuw in de verhuur komen of worden verkocht.
De PvdA fractie zet vraagtekens bij deze ontwikkeling in Houten en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. We willen weten of het college bekend is met het feit dat de eigenaar van de huurwoningen in De Kiem de huurwoningen eerst voor onbepaalde tijd heeft aangeboden en dat onlangs heeft omgezet naar huurcontracten van 2 jaar. De wijk De Kiem is gloednieuw en daarom willen we ook weten of het college in de veronderstelling was dat sprake zou zijn van huur voor onbepaalde tijd en of er in de aanloop van de bouw afspraken over zijn gemaakt met de projectontwikkelaar. We willen immers in Houten heel graag meer en verschillende soorten woningen en aan dit type de middenhuur-woningen is een schreeuwend tekort.
We hebben het college gevraagd of men bereid is in gesprek te gaan met de projectontwikkelaar en of het college mogelijkheden ziet het aanbieden van dergelijk korte huurcontracten in toekomstige gevallen te beperken.
Ook in de tweede kamer staat dit onderwerp op de agenda: PvdA en GroenLinks pleitten onlangs voor afschaffing van de wet voor tijdelijke contracten. De wet uit 2016 was bedoeld om de doorstroming op de woningmarkt op gang te brengen (bijvoorbeeld van huur naar koop) en bovendien zou de aandeel ‘tijdelijke huur’ een uitzondering moeten blijven. Van die bedoelingen is niet veel terechtgekomen. Uit onderzoek en CBS-cijfers blijkt dat de wet leidt tot meer bewonerswisselingen en vaak gepaard gaat met een stevige huurverhoging.
Ooit bood een huurhuis bijna net zoveel zekerheid als een koopwoning, maar die zekerheid is weg. Nu het langzamerhand tot iedereen doordringt dat de wet een gedrocht is en het tijd is om de wet af te schaffen zou het toch jammer zijn deze praktijken zich alsnog in Houten gaan voordoen. De PvdA wil dat in elk geval aan de kaak stellen.