Kansen innovatie beter benutten
Gisteren werd in Eindhoven met een Toekomstfestival de PvdA campagne voor de provinciale verkiezingen afgetrapt. (zie: link) Diederik Samson hield er een vlammend betoog over het Nederland van de toekomst. Met een krachtig pleidooi voor herstel van de maakindustrie. Voor investeringen in de kenniseconomie. Voor verbetering van het onderwijs om de toenemende tweedeling in de samenleving te bestrijden. Bijvoorbeeld door kinderen al vanaf drie jaar naar school te laten gaan. Ook waren er bijdragen over de toekomst van cultuur en pop, innovatie in de sport en de toekomst van de arbeidsmarkt. En was er een robotwedstrijd voor jongeren. Voor mij was de boodschap duidelijk: de PvdA is klaar voor de toekomst en daarom is een goede uitslag op 18 maart zo belangrijk. En volgens mij is dat op dit moment ook het enig juiste signaal.
Om een Toekomstfestival in Eindhoven te organiseren is logisch. Eindhoven staat met zijn Brainport regio al jarenlang bekend als top innovatieregio. Niet voor niets is Eindhoven door een vooraanstaand Amerikaans instituut uitgeroepen tot “slimste regio van Europa”. Maar dit resultaat is niet zo maar komen aanwaaien. In de afgelopen decennia heeft de regio grote economische tegenvallers moeten incasseren. De sluiting van Daf, de massaontslagen bij Philips, het verdwijnen van de tabaksindustrie en textielindustrie kosten duizenden mensen hun baan. Deze tegenslagen vormden de inspiratie om de koers te verleggen. Beseft werd dat men alleen door innovatie internationaal concurrerend zou kunnen blijven. Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden hebben vervolgens samen de schouders eronder gezet. Er kwam een High Tech Campus in Eindhoven en een Automotive Campus in Helmond. Grote en kleinere bedrijven gingen samenwerken in open innovatienetwerken. Jonge innovatieve starters kregen technische en financiële ondersteuning. Er werden allerlei kennisinstellingen en buitenlandse bedrijven naar Brabant gehaald. Bij dit alles speelde de provincie een belangrijke rol. Economisch is Brabant er zo in geslaagd van probleemregio innovatieve top regio te worden. Met als resultaat dat de werkloosheid hier lager is dan gemiddeld in Nederland.
Dat Brabant het zo goed doet wat betreft innovatie is des te opvallender als je het afzet tegen de innovatiepotentie van Brabant. Innovatiepotentie wordt afgeleid van het aandeel hoger opgeleiden, en percentage kenniswerkers en innovatieve banen dat een regio heeft. Volgens een rapport van de ING scoort Utrecht hierop het hoogst en komt Brabant pas op de 6e plaats. Utrecht heeft met name een veel hoger percentage hoger opgeleiden en kenniswerkers. Toch weet Brabant beter te presteren.
Innovatie komt dus niet vanzelf. Utrecht kan zorgen dat het gunstige innovatiepotentieel en het goede innovatieklimaat beter wordt benut. Om zo te zorgen voor meer banen en werkgelegenheid, vooral voor jongeren. In de afgelopen periode zijn al goede stappen gezet, onder meer via de “Economic Board Utrecht”, een samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Ook zijn er goede ontwikkelingen op het Utrecht Science Park met de komst van bedrijven als Danone, Nutricia en Microdish. Maar de kansen liggen breder. Utrecht barst van creatief talent, zoals de internationale successen van Job, Joris en Marieke laten zien. De PvdA wil daarom dat er meer wordt gedaan om innovatieve starters financieel en praktisch te ondersteunen. Ook MKB bedrijven moeten betere toegang krijgen tot financiering. Bedrijven en onderwijsinstellingen moeten beter samenwerken, zodat er meer stageplekken komen en de kans op werk voor jongeren wordt vergroot. Zo kan Utrecht ook daadwerkelijk top innovatieregio van Nederland worden. En is het logisch dat een volgend Toekomstfestival naar Utrecht gaat.
Willy Wagenmans