Door André van Loon op 27 november 2015

De wind van voren

Drie windmolens draaien sinds 2013 in Houten. Daar is een proces van 15 jaar aan vooraf gegaan waarbij zowel veel voor- als tegenstanders zich hebben laten horen. Ook binnen de PvdA Houten zijn er zowel overtuigde voor- als tegenstanders van deze molens in Houten.
Toen de molens geplaatst zijn is ook vastgelegd dat er na één jaar een evaluatie zou plaatsvinden. De Universiteit van Utrecht heeft deze evaluatie uitgevoerd en het rapport werd deze week in de raad besproken. De conclusies van de onderzoekers liegen er niet om: Houten heeft de slechtste plek aangewezen; de hoogste masthoogte gekozen; in een poging om de overlast voor omwonenden te voorkomen is de meest complexe maatwerkregeling getroffen; klachten over overlast zijn niet serieus genomen en als klap op de vuurpijl is de bijdrage aan de duurzaamheiddoelstelling ook al niet wat we er van verwacht hadden.
Het bestuur van Houten kreeg dus behoorlijk de wind van voren.
De PvdA heeft in de afgelopen 15 jaar ook regelmatig kritische kanttekeningen geplaats, maar we zijn – zij het verdeeld- wel akkoord gegaan. De PvdA fractie accepteert de conclusies, we moeten ervan leren en een weg vinden om wél onze duurzaamheiddoelstellingen te realiseren.
Hoe je ook over de molens denkt, ze staan er wél rechtmatig. Maar als het gaat om het nemen van maatregelen om de overlast te beperken, moet het roer om. De huidige maatregelen zijn zó complex dat ze nauwelijks te handhaven zijn en ze doen niet waarvoor ze bedoeld zijn: overlast verminderen voor inwoners. Men heeft nog steeds last van geluidsoverlast (vooral s’nachts). Bovendien hebben de maatregelen nog een heel onverwacht irritant effect: ze staan te vaak stil! De Houtense molens draaien vaak niet, in schril contrast met de molens van Nieuwegein, nog geen 300 meter verderop. Dat leidt tot onbegrip en afkalving van draagvlak.
We hebben in de raad beklemtoond dat er een herstart moet komen om de overlast van de molens terug te dringen. Zorgen dat er weer draagvlak komt, dat er weer in redelijkheid met elkaar overlegd kan worden hoe we de molens wél kunnen laten draaien. Want alleen dan doen ze nuttig werk en dragen ze bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen voor Houten.
De discussie in de raad was niet mis, het is ook nog geen gelopen race. Het college gaat de komende drie maanden voortvarend aan de slag door in gesprek te gaan met inwoners en de eigenaar van de molens (Eneco), door onderzoek uit te voeren en alle mogelijk denkbare ideeën te bedenken om tot verbetering te komen. Dat mag wat ons betreft heel ver gaan: bijvoorbeeld de molens s’nachts stilzetten en overdag meer laten draaien. Dit moet wel in goed overleg en binnen de wettelijke kaders gebeuren, anders beloven we weer te veel wat niet waargemaakt kan worden.
We hebben als PvdA fractie ons vertrouwen uitgesproken in het proces dat nu in gang is gezet door het college, maar houden natuurlijk wel een vinger aan de pols. De uitkomst is ook van groot belang, zo niet bepalend of er nog een tweede windpark in Houten komt. De PvdA Houten wil daaraan blijven meewerken, mits het ruimtelijk goed inpasbaar is en er voldoende draagvlak is. We weten dat veel inwoners een warm hart toedragen aan het duurzamer maken van Houten. Windenergie hoort daarbij, net als veel andere initiatieven voor duurzame energieopwekking. We zullen als PvdA de stip op de horizon in het vizier blijven houden om de duurzaamheiddoelstellingen te realiseren.

André van Loon

André van Loon

‘Bij de PvdA heeft solidariteit betekenis.’ Als medewerker van een van de ministeries in Den Haag zie ik van twee kanten de taken waar de gemeente mee te maken heeft. Als vader van twee volwassen kinderen voel ik me nauw betrokken bij wat we als gemeente kunnen betekenen voor jonge kinderen en opgroeiende pubers. Als

Meer over André van Loon