Corona: snel weten waar je (financiële) hulp vindt
Voor mensen die in financiële problemen zitten of door een krappe beurs weinig kunnen doen bestaan in Houten verschillende zogenaamde Minimaregelingen. Die regelingen moet je goed kunnen vinden. Dat is nu nog niet zo.
De gemeente heeft het afgelopen jaar met alle betrokken partijen om de tafel gezeten om hierin verbetering aan te brengen. Dit werk zou de komende maanden nog verder doorgaan, maar de coronacrisis dreigde roet in het eten te gooien. De besprekingen waren stilgelegd.
Juist nu we weten dat de coronacrisis voor veel mensen baan- en inkomensverlies betekent moet je dat niet willen. Het loopt eigenlijk ook al te lang. Tijdens het debat over het programma Sociale Koers, op 19 mei, heeft de PvdA-fractie het college gevraagd de vaart er in te houden. Misschien kan het niet op de geplande manier, maar dan moet er maar naar andere manieren gezocht worden waardoor het wel kan. Onze motie is met grote steun door de raad aangenomen en de wethouder gaat kijken hoe ze dit zo kan uitvoeren, dat we hier als snel de resultaten van kunnen zien.
De betrokken organisaties zijn: Stichting Leergeld Houten, Stichting Budgethulp Houten, Stichting Urgente Noden Lekstroom(SUN),Taalhuis, Bibliotheek Lek & IJssel, Interkerkelijk Diaconaal Overleg (IDO), DoorGeefLuik, Infospreekuur, Jeugdfonds Sport, Jeugdfonds Cultuur en Jeugdfonds Sport, St. Sociaal Team Houten, van Houten&co, WIL, Voedselbank Houten, U-pas, Gemeente Utrecht.
De regelingen waar het om gaat zijn in 2019 al op een rij gezet. Nu gaat het erom, dat mensen ze ook kunnen vinden. Ook moeten de betrokken partners gaan samenwerken om het voor mensen die een beroep op hen doen, gemakkelijker te maken de ondersteuning te vinden die zij nodig hebben.