Overlast door houtstook: het waait niet vanzelf over
In de één na laatste raadsvergadering heeft de raad het college de opdracht gegeven om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden houtstook niet meer toe te staan als er sprake is van ‘code rood’. Dat wil zeggen dat de weersomstandigheden zodanig zijn dat het schadelijk is voor de gezondheid en de luchtkwaliteit. We hebben hiervoor een motie samen met D66 ingediend die door een krappe meerderheid in de raad werd gesteund. De wethouder vond een dergelijk onderzoek niet nodig, want ‘er is geen wetgeving die een verbod op particuliere houtstook verbiedt”. Een beetje flauw, als je iets belangrijk vindt mag je best je nek uitsteken en een onderzoek kan helpen om toch een manier te vinden. Bovendien legt de gemeente wel een verbod op het oplaten van luchtballonnen en daar ligt ook geen wettelijke basis onder.
We vonden het wel opmerkelijk dat deze GroenLinks wethouder zich verzette tegen het onderzoek om dat Houten wél het Schone Lucht akkoord heeft ondertekend in 2021 en afgesproken werk van te maken van het verbeteren van de luchtkwaliteit. Gelukkig steunde de fractie van GroenLinks en het CDA wél de motie.
Er komt nu dus een onderzoek en dat is maar goed ook. Particuliere houtstook is sowieso maar zeker bij ongunstige weersomstandigheden schadelijk voor de gezondheid en de luchtkwaliteit. De overlast neemt toedoor de corona, nu veel mensen thuis werken en ventileren van de woning belangrijk is. Met name mensen met ademhalingsproblemen komen daardoor in de knel.
Steeds meer gemeenten, ook in de regio zoals Woerden en Amersfoort, gaan daarom over tot het ontwikkelen van ontmoedigingsbeleid en die gemeenten hebben een verbod op houtstook opgenomen in hun APV wanneer de Stookwijzer Code Rood aangeeft. Dit geeft een krachtiger signaal af over de onwenselijkheid van houtstook, dan een website met ‘stooktips’, waarvan is aangetoond dat het eerder houtstook aanmoedigt dan ontmoedigt.
Het is altijd de moeite waard om te leren van de ervaringen in andere gemeenten en je licht daar eens op te steken. Eén ding weten we nu al: de overlast die houtstook veroorzaakt, waait niet vanzelf over. Je moet er wat aan dóen!