Door Jocko Rensen op 30 december 2014

Waarde van geld is een aanname

Ook het bericht gelezen dat de Nederlandse bank haar goud staven bij elkaar heeft gebracht en geteld? De Nederlandse Bank heeft een voorraad van 20,8 miljard euro aan goud.
Tot 1971 was het geld dat we gebruikten in waarde vertegenwoordigd in goud. In 1971 werd dit losgekoppeld en kon de overheid geld bijdrukken zonder dat daar goud tegenover hoeft te staan. Tegenwoordig in ons digitale tijdperk, is geld creëren een digitale actie. Lijkt bijna op het idee dat er een computer aan wordt gezet in de Nederlandse Bank en daar een getal wordt omgezet in waarde.
Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik voel me toch enigszins onzeker als het gaat om wat geld waard is. Ik denk daar regelmatig over na: wat is voor mij van waarde? Voor mij is dat dus geen geld, al is het als middel wel handig en soms onmisbaar.
Terug naar het nu. Een belangrijk instrument voor politiek en bestuur is de begroting: de vertaling van onze financiële keuzes. In 2015 gaat de rijksoverheid er in de begroting vanuit dat er 246,8 miljard euro aan inkomsten zal zijn en geven zij naar verwachting 259,6 miljard uit. Daarvan gaat 72,9 miljard aan zorg. Aan onderwijs, cultuur en wetenschap denken we 33 miljard uit te gaan geven.
En naar de gemeenten? Er gaat 15,7 miljard naar het gemeentefonds waar ook Houten een deel van krijgt om haar lokale taken uit te voeren.
Daar zit je dan als wethouder met zorg in je portefeuille achter je computer een blog te typen.
De illusie van de waarde van geld heeft ook invloed op het perspectief op de bezuinigingen, bijvoorbeeld op de zorg. Het sterkt mij in de overtuiging dat het niet gaat om het geld of de waarde waarvoor dat staat. Het gaat om de waarde van de zorg.
Het lijkt simpel en wellicht daagt het mensen uit om te zeggen dat de sky the limit is. Geld maken is immers simpel. Ik zie het als een aanmoediging om te zien wat de maatschappelijke waarde werkelijk is die wij als samenleving vertaald willen zien. Het geeft me hoop voor de toekomst. Inwoners die ik spreek maken zich zorgen en willen bijdragen aan de beste zorg voor anderen en zichzelf.
Ik ben van mening dat als we de waarde van de zorg centraal zetten en kijken naar welk probleem we voor inwoners willen aanpakken, het effect zal zijn dat we daar minder geld voor nodig hebben dan nu. Een hulpmiddel daarbij is het terug gaan naar de bedoeling (Wouter Hart, Verdraaide organisaties) in plaats van onze focus te richten op alleen systemen en middelen.
Het geld is voor mij een onderdeel van onze systeem wereld. De bedoeling is goede en passende zorg organiseren. We beginnen met te onderkennen wat het probleem is, vervolgens kijken we wat iemand zelf kan en waar hulp bij nodig is. Die hulp zal er altijd moeten zijn.
Zorg moet er altijd zijn, voor iedere inwoner. En ja, die zorg kopen we in en dat rekenen we af in geld. Het systeem is er omdat we het een bedoeling heeft.

Mocht je eens een interessant perspectief op geld willen lezen, lees dan het boek de Prins van Filettino van Geert Kimpen.
Verdere informatie vind je bij de rijksoverheid over de begroting.
Zie ook de informatie bij De Nederlandse Bank, het huishoudboekje van de rijksoverheid of op Wikipedia. Hier vindt je informatie over de waarde van geld.

Jocko

Jocko Rensen

Jocko Rensen

Ons thuis is Houten Ik weet niet hoe jij het ervaart, maar over het algemeen vind ik het heel fijn om in Houten te wonen. Samen met mijn vrouw woon ik in Houten-Noord, in het huis waar onze kinderen zijn opgegroeid en de wereld zijn gaan ontdekken. Hoe rooskleurig dat ook lijkt, de toekomst vraagt

Meer over Jocko Rensen