Iedereen doet mee
In de gemeenteraadsvergadering van 3 juni heeft de PvdA fractie aandacht gevraag voor alle mensen met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’.
Op 1 januari 2015 wordt de Participatiewet van kracht. De wet vervangt een aantal wetten. Die regelen nu de steun voor mensen die geen baan hebben en daar ook moeilijk aan kunnen komen. Dat gaat o.a. om wajongers. Maar ook mensen die werk verrichten onder de Wsw zoals de sociale werkplaatsen. Of bijstand krijgen nadat ze zijn ontslagen en waarvan de ww-uitkering is beëindigd.
De ondersteuning van deze mensen is onder gebracht bij de WIL (Werk en Inkomen Lekstroom). Dat is de samenwerking van de Lekstroom gemeenten (Nieuwegein, Houten, Vianen, IJsselstein en Lopik). Om de overgang naar de Participatiewet mogelijk te maken, moet er van alles worden geregeld en bedacht. Het gaat om een grote verandering voor zowel de gemeente als voor de mensen die nu door de gemeente worden geholpen.
Het fundament voor de verandering is een drietrapsraket. Mensen wordt eerst gevraagd zelf dingen te organiseren om weer aan het werk te komen. Lukt dat niet, dan wordt de omgeving ingeschakeld: wie kan je helpen om een baan te vinden? Als ook dat ook niet lukt dan is de overheid er als laatste vangnet. Bij de begeleiding door de WIL van mensen naar werk, wordt vooral ingezet op mensen die meer kans hebben op een baan. Als je dat doet, dan moeten mensen niet worden vergeten waarvoor het moeilijk is om aan een baan te komen. En soms helemaal nooit een baan zullen vinden. De PvdA fractie heeft in de raadsvergadering aandacht voor die mensen gevraagd. Het is belangrijk dat mensen aan de maatschappij deel nemen. Het liefst via een betaalde baan. Maar als dat echt niet anders kan dan is vrijwilligerswerk ook een vorm van participatie. De fractie van de PvdA heeft daarom de motie van die strekking mede ondertekend.