Door op 13 oktober 2003

GEBREK

Al jaren hoor ik mensen juichen over de kwaliteit en de lage prijzen van Aldi. Ik moet erbij zeggen dat het gejuich vaak opklinkt in de informele sfeer, op verjaar­dagen waar ik verkeer, en zo. Dat betekent ook bijna vanzelf dat het geen armlas­tigen zijn die dat roepen. Sterker nog: de weinigen in onze vrienden- en familiekring die het echt niet al te breed hebben, die hoor ik er juist zelden over. Ik bespeur voor­al bij mensen die beslist geen gebrek lijden, de neiging uitvoerig uit te weiden over de prijs/kwaliteitsverhouding van het assortiment van de lageprijzenkampioen. En dan in het bijzonder de uitstekende wijnen, de exquise gerookte zalm, de snelle laptops en dergelijke luxeartikelen.

Al jaren hoor ik langs andere, vooral vakbondswegen dat de onderneming van de gebroeders Albrecht op alles bezuinigt, ook en waarschijnlijk vooral op personeel. FNV Bondgenoten haalt in een artikel in het oktobernummer van haar maandblad aan, onder de kop ‘Kop dicht en werken’, dat het bedrijf geen respect heeft voor de medewerkers. Wat arbeidsrecht? Wat arbo? Wil je in aanmerking komen voor een bonus? Dan zul je ook minimaal 45 uur per week werken. Wil je hogerop? Als je zeurt over je rechten is de kans groter dat je wordt weggepest. Het vakbondslid­maat­schap is bepaald geen pre.

Jaren heb ik door Aldi getobd met de gedachte dat de ene soort armoede de andere in stand houdt. Ik bedoel dit: je hebt het niet breed, je zoekt de winkels met de laag­ste prijzen en je doet dus je boodschappen bij Aldi. Daarmee help je de succes­formule in stand houden en zo blijven de medewerkers bij Aldi geïntimideerd worden.

Op de een of andere manier klopt het dan toch meer dat de beter gesitueerden profiteren van de formule. Die hadden toch al weinig oog voor onrecht in arbei­ders­kringen. Ik hoorde pas nog zo’n bevoorrechte zeggen: “Die mensen hóeven toch niet bij de Aldi te werken?” Nee hoor, de betere banen liggen voor het opscheppen…

Nog iets anders trouwens: door dat gedoe bij Ahold met die dure Zweed, riep zelfs de economisch redacteur van De Volkskrant in zijn column de lezers op Albert Heijn te boycotten. Goed, gaan we niet meer naar Albert Heijn. En dan? Met z’n allen naar de Aldi en de miljardairs Albrecht nóg rijker maken? Toe nou.

 

[oktober 2003]