10 juni 2020

Waar blijven die appartementen aan De Haag?!

In september 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met een plan om bij de inprikker van de wijk De Hagen, twee kantoorgebouwen in koopappartementen te transformeren. De kantoorgebouwen stonden al enkele jaren gedeeltelijk leeg. Op het terrein ernaast zou nieuwbouw van zes betaalbare huurappartementen komen. In Houten is een schreeuwend tekort aan betaalbare huurwoningen. Dat was dus een mooi plan waar we graag mee instemden en dat ook door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Het ombouwen van de kantoren is in maart van dit jaar gereed gekomen, maar van de bouw van de huurappartementen is nog geen spoor van activiteit te ontdekken. De bouw van de betaalbare huurappartementen was een integraal onderdeel van het plan, zoals dat aan de gemeenteraad is gepresenteerd, vooral met het oog op het nijpend gebrek aan betaalbare huurwoningen. Daarom heeft de PvdA Houten schriftelijke vragen gesteld aan het college, waarom er men nog niet aan de bouw van die huurwoningen is begonnen.
Het blijkt dat de projectontwikkelaar Veluwsche Opstallen Combinatie, de VOC, geen interesse meer heeft en de woningen niet meer wil bouwen. De PvdA vindt dat geen manier van doen en de houding van de VOC onacceptabel. De handelswijze van het bedrijf staat in elk geval in flagrante tegenstelling tot hun eigen kernwaarden. Het bedrijf dat onderdeel uit maakt van Beheermaatschappij ULO B.V., pretendeert te werken vanuit de kernwaarden verbondenheid en eerlijkheid (‘We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen’). Het bedrijf stelt zelfs dat we hen mogen aanspreken op het naleven van deze waarden. De PvdA fractie vindt dat we dat dus ook moeten doen. We vinden dat de projectontwikkelaar er aan gehouden moet worden om – in lijn met hun eigen kernwaarden – hun woord gestand te doen en te starten met de bouw van de huurappartementen.
Verder valt het op dat de nieuwe bewoners van de koopappartementen er schijnbaar geen rekening mee houden dat er nog een gebouw met zes huurappartementen gerealiseerd moeten worden. Op de plek waar de appartementen moeten komen wordt een tuin aangelegd. Het lijkt de PvdA van belang dat de bewoners er door het college op gewezen worden dat het ongewenste uitstel van de bouw van de zes huurappartementen geen afstel betekent. De bewoners mogen er niet op gaan rekenen, dat de situatie zo blijft als die nu is.
De PvdA is er beducht voor dat, wanneer niet opgetreden wordt, er vaker projectontwikkelaars zijn, die mooie dingen toezeggen, maar dan uiteindelijk hun beloften niet nakomen. En, alle beetjes helpen, die betaalbare huurwoningen moeten er komen.

Waar ben je naar op zoek?