Door op 4 juni 2007

VUIL

Mijmerend bij het knippen van de heg bedacht ik hoe kaal het in onze straat was, toen we er in 1988 kwamen wonen. Onze kinderen toen al bijna allemaal het huis uit (we hebben er twee, kinderen), bij veel gezinnen in de straat de kinderen nog al­lemaal thuis, in de luiers of nog op komst. Die baby’s van toen gaan tegenwoordig naar de disco en de kroeg, drinken, roken en rijden auto.

Misschien heeft het er niets mee te maken, maar vaker dan voorheen vind je lege sigarettenpakjes bij ons op straat, kauwgumpakjes, soms ook zelfs bierflesjes. Het verschijnsel is niet nieuw, maar het lijkt dichterbij te komen. Of zou het mij gewoon meer opvallen dan voorheen?

Hoe dan ook, het is raar dat mensen hun lege verpakking op straat gooien. Toen die verpakking nog vol was konden ze die toch óók meenemen?

Nu lopen we af en toe voor het leuk wel eens een rondje en zo kwamen we bij het Amsterdam-Rijnkanaal op een dag een ander echtpaar tegen, dat we kennen. Ze hadden een plastic tasje bij zich en ik zag ze van een afstand af en toe een stapje in de berm doen, iets oppakken en in het tasje doen. Ik dacht eerst nog aan verse paardenbloemstekken voor de konijnen of zo, maar daarvoor ging het te vlug en eetbare paddenstoelen heb je daar niet zo veel.

Dichterbij gekomen zagen we dat ze zich ontfermden over lege blikjes, flesjes, sigarettenpakjes en ander slecht afbreekbaar vuil dat in de berm lag.

Ik moet bekennen dat wij nog niet op dat idee gekomen waren. Ik heb als raadslid wel eens met collega’s afval en zwerfvuil in de groenstrook lopen rapen, maar om nou privé… Zij echter riepen dat ze dat vaak deden als ze een eind gingen wande­len. Ze hadden deze keer de tas al bijna half vol, maar het gebeurde ook wel eens dat ze aan een tas te kort kwamen. Op hetzelfde rondje!

Ik vond het een mooie, sociale daad, maar de tobber in mij moest meteen weer denken dat we daar toch eigenlijk de gemeentereiniging voor hebben. We hebben er al voor betaald dat het wordt opgeruimd en moeten we dan nog zelf…? Niet dat ik me er te goed voor voel, maar toch. Dat soort getob.

Enfin. Het is ook in dit geval weer een kwestie van opvoeden. Als de ouders nou eens…

Prettige vakantie!

 

[juni 2007]