Door op 4 november 2013

VERDEELD

Wat een onrust opeens in de Houtense politieke arena, onze gemeenteraad: twee mannen van de grootste partij op eigen kracht verder in een nieuwe partij, en of het niet genoeg was ook een liberaal die zijn partij de rug toekeert en dan aansluiting vindt bij die andere twee. Een partij erbij dus en een extra keuze­mogelijkheid bij de komende gemeenteraadsverkiezing. Jawel, jawel, die nieuwe lokale partij, Houten Anders! is niet hetzelfde als de moederpartij. Hebben ze uitgelegd. Zelf gelezen. Hopelijk is daarmee de rust ook teruggekeerd, want anders hebben de zwevende kiezers het straks bij de verkiezing nóg moeilijker.

Negen partijen maar liefst om 29 raadzetels te verdelen en het zal nog wel even duren voordat er meer zetels te verdelen zijn, want bij de nu geldende indeling ligt de volgende grens voor uitbreiding van de raad bij 60.000 inwoners en die grens gaan we voor 19 maart 2014 niet bereiken. Tegen die tijd, we staan nu op ongeveer 48.500, hebben we misschien ook weer nieuwe verschuivingen en uitbreidingen…

Trouwens, het kan ook nog de andere kant uitgaan: niet méér, maar evenveel of zelfs minder partijen. Herinnert u zich nog Houtens Belang? In haar gloriedagen zes zetels groot en in 2010, inmiddels gedecimeerd tot twee zetels, in het zicht van de verkiezing opeens geen belangstelling meer, naar eigen zeggen omdat ze vond dat ‘de klus geklaard was’. Een wijs besluit vond ik dat toen, al begreep ik niet over welke klus het ging.

Stel je voor dat de heren van Houten Anders! gelijk hebben, dat hun oude partij ITH na de windmolens geen strijdpunten meer heeft, dan zou bij de ITH ook wel zo’n wijs besluit kunnen vallen. Je blijft hopen.

Bij al dat gedoe drong zich bij mij de gedachte op aan het gezegde ‘verdeel en heers’, al vóór onze jaartelling in gebruik bij machthebbers: je zet gewoon je tegenstanders tegen elkaar op, dan hebben ze geen tijd meer om jouw macht te ondergraven. Die praktijken hebben we in Houten dus helemaal niet nodig, want de partijen zorgen zelf wel voor de versnippering en zo wordt een andere partij automatisch de grootste. Deze keer het CDA. Hoefden ze niets voor te doen!

U begrijpt dat ik er geen weddenschap op ga afsluiten, hoe de hazen zullen lopen in maart 2014, we zullen het zien tegen die tijd. Wel weet ik dat de PvdA stevige troeven in handen heeft: zie onze kandidatenlijst!

[november 2013]