Door op 17 juni 2010

SUBSIDIE

Nog even en we zijn er weer voor een tijdje vanaf, van de verkiezingsdebatten. Wat een vertoning elke keer… En dan de inhoud van al die debatten, tenminste die ik gezien heb. Van hele via halve waarheden tot hele leugens, het zat er allemaal in. En wat er ook gezegd werd, de opponent stond er bijna altijd nee bij te schudden. Afgezaagde debattruc. Ik ben erop gaan letten en, heus, Job Cohen leek me een van de weinigen die luisteren naar wat de ander zegt, en wachten tot de ander zijn punt gemaakt heeft (gescoord, moet je tegenwoordig zeggen). Zonder trucs en dan gewoon de ander van repliek dienen.

Een van de leugens die ik terug hoorde in de kennissenkring, is dat de PvdA de hypo­theekrenteaftrek onmiddellijk wil afschaffen. Niet alleen wordt er dus sugges­tief gedebatteerd, maar zelfs de meest onwaarschijnlijke geruchten ontstaan eruit. Wat de PvdA in een keer wil regelen, is de invoering van een miljoen euro als maxi­mum bedrag waarover rente kan worden afgetrokken. In 2015! Heb je nog zowat 5 jaar om je tegoeden in Liechtenstein op te halen. Alle andere wijzigingen krijgen na een ruime overgangstermijn hun eindeffect pas in 2037… Enfin, de details staan duidelijk hier, op de PvdA-site.

Het viel me trouwens op dat Rutte slechte argumenten had voor handhaving van  de hypotheekrenteaftrek. Het leek er toch erg op dat zijn tekst kwam uit het hoofdstuk  ‘de rijken hebben het moeilijk, want ze betalen al zo veel belasting’.

Ik denk dat ik eenvoudig kan uitleggen waar Rutte moeilijk over deed, want ik ben ervaringsdeskundige. Jazeker. Ons eerste huis kochten we voor dezelfde prijs als onze buren. Net zo’n huis ook. Nieuw. We leenden beiden maximaal, 90 procent, tegen dezelfde rentevoet. De buurman zat met zijn lagere inkomen in een lager belastingtarief dan ik. De schijven lagen toen anders dan nu, maar tegenwoordig zou het verschil zijn dat hij voor elke euro betaalde rente nog geen 11 cent belas­tingvermindering kreeg en ik 42 cent.

Wij konden het huis al beter betalen dan zij en we kregen ook nog meer van de belasting terug!

Zo werkt het dus nog steeds: zit je in de hoogste schijf, dan krijg je zelfs 52 cent terug van elke euro rente. Bij een nieuw tarief van 60 procent dus 60 cent. Zo’n aftrekregeling zou ik ook wel willen handhaven als ik de leider van de VVD was! De kleine inkomens weinig teruggeven, zodat je de grote veel kunt teruggeven. Jaja… En dan ook nog roepen dat de subsidies voor zogenaamde linkse hobby’s afgeschaft moeten worden.

Stem 9 juni met wijsheid!

 

[juni 2010]