Door op 17 mei 2010

STREKEN

Hebt u dat nou ook? Dat je met weerzin naar een debat gaat zitten kijken, of luis­teren, omdat je al bij voorbaat weet dat je tijdens het debat de neiging hebt om vanuit je stoel te roepen: kom op zeg, dit is toch bedrog?

Pas geleden zag ik nog een stukje van een debat bij Buitenhof voor de vorige Kamerverkiezing, tussen Bos en Verhagen. Het ging over de AOW en de ideeën daarover van de PvdA. Verhagen zei dat Bos tegen inkomensafhankelijke AOW was én tegen fiscalisering, dat Wouter Bos dat zelf in zijn boekje -Dit land kan zoveel beter- had geschreven. Verhagen had het boekje meegenomen en verwees naar pagina 89, in een alinea die gaat over solidariteit. De letterlijke tekst luidt:

“Wat mij betreft dus geen inkomensafhankelijke AOW: iedereen heeft een gelijk recht en iedereen betaalt naar rato van zijn of haar inkomen eraan mee. Zouden we de AOW inkomensafhankelijk maken, dan verschaften we degenen die er niet meer van profiteren een argument om er niet aan mee te betalen. Dat lijkt me niet ver­standig.”

De gladde Verhagen doet net alsof hij alles citeert uit het boek, terwijl er staat dat iedereen naar rato betaalt, en roept dat Bos vier maanden later vindt dat de AOW inkomensafhankelijk moet worden. Dat is dus kul, maar intussen is de kijker genaaid, want die denkt dat in een integer programma als Buitenhof geen leugens worden verteld. *)

Ik zag het fragment opnieuw bij De Wereld Draait Door en daar zat die gluiperd van een Verhagen zelf bij te roepen dat het wel leuk was, toch? En dat met die zelfingenomen grijns. Dat vind ik dus niet, meneer Verhagen, en niet omdat ik van de PvdA ben, maar omdat ik een hekel heb aan vuile streken. Een Wiegel die roept dat Den Uyl Sinterklaas is, dat is lachen en dat heeft niets met valsheid te maken. Maar dit soort list en bedrog…

Misschien ben ik wel te veeleisend, maar ik ben nog van de school die van politieke leiders wil horen waarom hun programma beter is dan dat van de concurrent. Dáár wil ik mijn keuze op bepalen. Niet op wie de slimste vragen bedenkt van het soort “God is toch almachtig? Kan Hij dan een steen maken die zo zwaar is dat Hij hem zelf niet kan optillen?” En zeker niet op iemand die er openlijk op uit is anderen een streek te leveren.

 

[mei 2010]

*) Het zat bij DWDD niet in het fragment, maar ik herinner me dat Verhagen vervolgens terecht gewezen werd, maar toen was het kwaad al geschied…