Door op 14 februari 2010

SERIEUS

Wel eens de redenering gehoord dat aspirientjes slim zijn omdat ze precies weten waar de pijn zit? Altijd gedacht dat het maar een grap was? En deze dan: reclame voor een wasmiddel met vlekzoektechnologie? Een wasmiddel dat weet waar de vlekken zitten?

In deze tijd van verkiezingskoorts werd mijn aandacht getrokken door een foto van de Texaco met onze bekende Houtenees, Gerard Zandbergen, ouwe rot in de Hou­tense politiek. Van de meer dan 30 jaar die ik nu in Houten woon, heb ik het beeld dat hij er altijd bij was, als commissielid of als raadslid, zelfs korte tijd als interim-wethouder. Eerst voor het CDA, toen voor zichzelf, tegenwoordig voor de ITH. Boven de foto stond de kop Neem Burger Serieus. Mij als PvdA’er  is zo’n kop uit het hart gegrepen. Ook “Het besturen van een gemeente (…) is een proces samen met de inwoners” doet mij deugd. En sportvoorzieningen, andere ontspannings­mogelijkheden voor jong en oud. Of het zó uit ons programma komt. Waarom is Gerard eigenlijk niet gewoon lid van de PvdA, denk je dan.

Om de centen, denk ik. Sluitende meerjarenbegrotingen, daar geniet hij van! Gerard lijkt, al zo lang als ik hem ken, te vinden dat belastingbetalers niet zelf kunnen spa­ren, en wil graag dat de gemeente veel geld op de bank heeft voor moeilijke tijden. Daarbij wil Gerard géén lastenverhoging. Nou, de PvdA heeft alweer zowat vier jaar laten zien dat die niet nodig zijn om voor de mensen dingen te doen waar ze wat aan hebben!

Natuurlijk heb ik, ook als bijna-buurtbewoner, nog even doorgedacht over die Texaco. Als vergunningen op goede gronden verlengd kunnen worden, zal mijn­heer Texaco zich toch niet zomaar laten overhalen om zich ergens anders te vesti­gen. Dat wordt vet betalen! Ik probeer me voor te stellen wat verplaatsing de belasting­betaler zou kosten. Nieuw tankstation bouwen, oude afbreken, grond saneren, parkje aanleggen. Wat kost zoiets? Weet Gerard dat? Zijn ITH heeft het wel over planologische medewer­king van de gemeente, maar geen woord over kosten. Dat was meer dan 20 jaar geleden toch zo’n punt, die kosten? Hebben we nu dan wél geld zat?

Neemt Gerard zélf de mensen eigenlijk wel serieus? Ze zijn toch niet gek?

Wat heeft dit alles nou met aspirine en wasmiddelen te maken? Zeker geen hoofd­pijn. Nee, ik bedoel die technologie, of noem het talent, dat Gerard altijd weet waar de pijn zit. Wat ook niet waar is.

 

[februari 2010]