Door op 10 september 2000

SCHEIDEN

Ik vertel geen nieuws als ik meld dat er meer is dat mensen bindt dan wat mensen scheidt. Open deur. Ik kan alleen maar steeds niet vatten waarom juist wat mensen kan verdelen, door velen zo gekoesterd wordt: Oranjemarsen, intifada, voetbalrellen, ik noem maar wat uitwassen.

Nu weer het huwelijk. Hebben we eindelijk eens een regering die inziet dat het wettelijk huwelijk er moet zijn voor alle mensen die zo’n handige verbintenis met elkaar willen aangaan, wordt er weer moord en brand geschreeuwd door mensen die menen dat het huwelijk er niet is voor homo’s.

OK, natuurlijk zijn er van alle mensen toch een paar uitgezonderd: een zekere minimumleeftijd kan geen kwaad en, anders dan in oude koningsdynastieën, laten we liever geen broers met zusters trouwen om inteelt te vermijden. Maar dat laatste is nou net geen probleem voor homoparen. En daar gaat het de schreeuwers ook niet om. Nee, zei een CDA-kamerlid op de tv, het huwelijk heeft een symboliek die niet voor homo’s kan gelden, en daarmee stond ze me vol op de ziel.

Symboliek, trut, is iets wat je zelf bedenkt of wat je voorouders voor je bedacht hebben, dat kan niemand je afnemen en daar gaan wetten niet over. De huwelijkswetgeving, het klinkt misschien saai, is er om de zakelijke, juridische verhouding tussen mensen te regelen. Er staat niet in de wet dat je trouwdag de mooiste dag van je leven moet zijn en dat het huwelijk moet duren tot de dood erop volgt.

De emotionele waarde voegen de betrokkenen er zelf aan toe en als hun fantasie daarvoor ontoereikend is, zijn er altijd nog de kerken waarop ze een beroep kunnen doen. Alleen de homo’s nu juist weer niet. Dus, trut, je mening over het wetsvoorstel zegt meer over je eigen, bedenkelijke levensbeschouwing dan over de kwaliteit van het voorstel.

De collega-volksvertegenwoordiger van de SGP zei tenminste nog eerlijk dat volgens hem homo’s niet horen te trouwen, maar probeerde ook nog een onderbouwing. De jongeman haalde de natuur erbij: bij de dieren zie je toch ook overal dat alleen mannetjes met vrouwtjes doen aan paarvorming?

Ik weet nog wel een bioloog die kan uitleggen waarom daar wat op af te dingen valt, maar dat is het punt niet eens. Het is gewoon krompraat: als het zo uitkomt, wordt geroepen dat de mens boven de dieren staat, zelfs als rentmeester op deze aarde is aangesteld, zo’n aparte plaats neemt de mens in, maar voor deze gelegenheid kunnen de mensen wel weer even worden ingedeeld bij de dierenwereld, waar nu eenmaal niet nagedacht wordt.

Ik heb diep respect voor heel veel mensen met een religieuze overtuiging die zich voor de medemens inzetten, maar volksvertegenwoordigers die op deze manier met wetgeving omgaan en daarmee verschillen tussen mensen blijven benadrukken, boezemen mij weinig vertrouwen in.

[september 2000]