Door op 2 januari 2003

RISICO

Afgelopen week is er bij de regering op aangedrongen, hoor ik, de Nederlandse bevolking integraal te vaccineren tegen de pokken. Argument? De bevolking leeft in angst, omdat er een kans bestaat dat de naar verwachting onvermijdelijke invasie in Irak niet meer ver weg is en dan krijgen we natuurlijk allerlei enge dingen over ons heen.

De regering (Wat doet de regering? Geen moer!), de regering heeft besloten voor­lopig niet tot vaccinatie over te gaan. Niet alleen zal het met de biologische oorlogs­voering wel los lopen, verwacht zij, maar het gebruik van de entstof die klaar ligt, is niet geheel zonder risico. Het goede nieuws is dat er genoeg vaccin is voor alle inwo­ners van Nederland, het slechte nieuws dat het dodelijk kan zijn. Meestal niet, maar het kan, want wat is er aan de hand? Het vaccin is nog bereid op een ouder­wet­se, misschien kun je beter zeggen: ambachtelijke manier, namelijk verkregen uit het pus van de pokken van koeien die aan de ziekte leden. Vaccinatie daarmee schijnt op ruim zestien miljoen mensen in enkele gevallen hersenvlies­ontsteking te veroorzaken en soms zelfs de dood.

Jaha, generaties Nederlanders zijn aan een akelige dood ontsnapt… Tot 1976 name­lijk werd iedere zuigeling (mits niet van zeer christelijke ouders) tegen de pokziekte ingeënt. Met dat riskante vaccin! De jongens die goed genoeg waren om de militaire dienstplicht te vervullen, de meesten dus, kregen later nóg zo’n prik. Ik was daar bij, ja? Enfin, ik heb het allemaal overleefd en als het goed is zal ik dus de wolk met pokkenvirus óók wel overleven…

Het is natuurlijk niet dat ik makkelijk praten heb, als het toevallig over de pokken gaat, maar meer in het algemeen erger ik me steeds meer aan dat oeverloze geklets over de vreselijke risico’s, bedreigingen en onveiligheid waaraan wij bloot zouden staan en het aanpraten van al die angsten die daarvan het gevolg zouden zijn.

Leven is riskant, dodelijk zelfs, maar moeten volksvertegenwoordigers daarom van de overheid eisen dat ten koste van veel geld en moeite zelfs het geringste risico wordt uitgesloten? En intussen wel instemmen met meedoen aan een oorlog tegen Irak?

 

[januari 2003]