PvdA Houten wil maatregelen na rumoerige Dodenherdenking

Door Anneke Dubbink op 8 mei 2018

In de gemeente Houten moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over de openstelling van winkels en terrassen rond het tijdstip van de dodenherdenking op 4 mei.

Dat stelt de PvdA-fractie in schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. Aanleiding is het feit dat tijdens de twee minuten stilte op het Plein in het Oude Dorp sommige terrassen waren gesloten tussen 19.30 en 20.30 uur en andere niet. Aan de laatste keuze hebben sommigen zich gestoord. Zij gaven daar lucht aan op onder meer sociale media.

Voor het eerst in zes jaar viel de dodenherdenking samen met koopavond in Houten. In verschillende gemeenten was er mede hierdoor discussie over de vraag hoe om te gaan met de openstelling van winkels en terrassen rond de klok van 20.00 uur, het moment waarop twee minuten stilte in acht wordt genomen om de oorlogsslachtoffers te herdenken.

Toestemming voor avondopenstelling
Sinds de wijziging van de winkelsluitingswet in 2013 moet de gemeente toestemming geven voor avondopenstelling. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is geen voorstander van avondopenstelling tijdens de dodenherdenking en adviseert gemeenten dan ook die toestemming niet te verlenen. PvdA-fractieleider Anneke Dubbink vindt dat er voortaan één duidelijke lijn moet worden getrokken in Houten. Zij roept de gemeente op in gesprek te gaan met het 4&5Mei Comité in Houten, de winkeliersvereniging en de horeca, met name de ondernemers die zijn gevestigd aan het Plein waar de herdenkingsceremonie wordt gehouden.

Woordvoerder van het comité Elsbeth Aartse zegt dat binnenkort de herdenking samen met de festiviteiten op Bevrijdingsdag met de gemeente worden geëvalueerd. ,,Het is nu nog te vroeg om al te zeggen hoe we het volgend jaar gaan doen. Maar wij staan voor een waardige herdenking, dus kijken we graag naar alles wat daaraan kan bijdragen.’’

Bron: AD Utrecht (Maarten Venderbosch 

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink

Waar ben je naar op zoek?