Door op 19 mei 2008

PUT

Verbeeld ik me dat nou maar of wordt in de media steeds vaker de gelegenheid aangegrepen om de PvdA af te zeiken? Je leest geregeld in de kranten kritiek op regeringsmaatregelen die de verantwoordelijkheid van een PvdA-minister zijn, geventileerd door mensen die toch al geen aanhanger van de PvdA waren of niet meer zijn, en dan kun je er kennis van nemen of afhaken of denken: o, hij weer, of: ja dat zou ik ook gezegd hebben als ik in de oppositie zat.

Indringender komt het over op tv, vooral als zo’n minister lijfelijk aanwezig is en van alles voor de voeten geworpen krijgt. Ik zit dan meestal de rit uit en, net zoals ik wel eens mee zat te schoppen bij een voetbalwedstrijd op tv toen dat nog leuk was en spannend, zit ik dan op het puntje van m’n stoel en denk (soms hardop): laat je niet uit je tent lokken, of: zeg nou dit of dat, toe nou!

Op de avond van 1 mei werd Lilianne Ploumen bij Pauw en Witteman, na een paar aardige filmfragmenten van een vroegere meiviering met Koos Vorrink, geconfron­teerd met uitspraken van Michiel Emmelkamp, de huidige voorzitter van de Jonge Socialisten, die hij deed tijdens een 1-mei-bijeenkomst. Hij had een waslijst van maatregelen en standpunten die, sinds de PvdA weer aan de regering deelneemt, niet of maar half gelukt waren of niet houdbaar gebleken.

Naar ik begreep vond hij dat hij dat allemaal niet meer aan de kiezer kon uitleggen en was het daarom vijf voor twaalf voor de PvdA. Mooie, positieve 1-mei-rede zal dat geweest zijn. Ik heb niet de héle toespraak gehoord, maar dat hebben heel véél mensen niet. En er zijn wél veel mensen die naar Pauw en Witteman kijken en maar weer eens de hele opsomming te horen kregen.

Ging tafelgenoot Aad van den Heuvel ook nog eens uitleggen hoe het geheugen van de kiezer werkt. Hij nam de kinderopvang als voorbeeld. De PvdA heeft voor de verkiezing geroepen dat die gratis zou zijn, en nu gaan ze de subsidies alweer verlagen. Moet híj zich nodig zorgen maken over de trek van de kiezer naar Wilders..

Waar was ik gebleven? O ja, bij die waslijst.

Ik snap best dat het niet leuk is om iets te moeten verdedigen dat je zelf anders gedaan zou hebben, maar om nou op 1 mei voor eigen parochie te preken dat het einde nabij is… Putpraterij.

 

[mei 2008]