Door op 28 augustus 1996

POET

Ach gut, nou hebben ze een restauranthouder opgepakt wegens handelen met voorkennis. Had onder het uitserveren gehoord dat Bols-Wessanen zou aankon­digen dat het met de voorspelde winst toch niet zo wilde vlotten en verdiende vervolgens enkele tienduizenden guldens aan een partijtje put opties. Niet handig gedaan. Een Van den Nieuwenhuizen had dat groter aangepakt en bij de Staat der Nederlanden ook meteen een miljoenenclaim wegens smaad neergelegd.

Wat doen we nou toch moeilijk? De handel in aandelen is toch juist het spannendst als je net iets meer weet dan een ander, zodat je hem te slim af kunt zijn?

De denkfout die we maken, is dat er bij deze handel sprake zou zijn van ethiek. De voorzitter van de beurs mag dan van adel zijn, zodat we menen dat de zaak comme il faut is, de sanctie op het handelen met voorkennis, die dit zou moeten bevestigen, lijkt slechts ingesteld om te verhullen dat we hier met een soort van casino te maken hebben.

Je hebt geen Praktijkdiploma Boekhouden nodig om te snappen dat het voor een bedrijf handig is om geld te kunnen lenen. Als je mensen ervan kunt overtuigen dat je bedrijf het waard is om er geld in te steken en die mensen kopen een stukje eigendom, een aandeel in je bedrijf, dan is dat prima.

Het is simpel te begrijpen dat de bedrijven die veel winst maken en daarvan veel aan de aandeelhouder uitkeren, hun aandelen gemakkelijker kunnen verkopen dan bedrijven die verlies boeken en geen dividend betalen. List en bedrog liggen dan ook duidelijk op de loer.

Ga maar na: Je hebt een aandeel in een club die niet zo goed gaat en het ziet ernaar uit dat je een tijdje geen dividend krijgt. Nu weet niet iedereen dat, dus je zoekt een onwetende tegen wie je een verhaal ophangt en, warempel, de sukkel neemt jouw aandeel over en jij bent van de zeper af. Vanzelfsprekend heb je hem ook nog ver­teld dat de zaken zó goed gaan dat hij best iets meer kan betalen dan het bedrag dat erop staat.

Deze praktijk is natuurlijk te lastig. Je wordt op den duur gemeden op verjaardagen en je houdt geen vriend meer over. Daar moet je dus wat aan doen en je vindt de beurs uit. De effectenbeurs. List en bedrog gelegaliseerd en koninklijk goedgekeurd.

En dan schande roepen als er wordt gehandeld met voorkennis?

Laat me niet lachen…

[augustus 1996]