Over de schatkamer van Houten

Door Anneke Dubbink op 13 februari 2022

Over de schatkamer van Houten

Houten is een schatkamer vol bijzondere kunstwerken en historische monumenten die getuigen van een rijke geschiedenis. Ze staan volop in Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy. Van Fort Honswijk tot en met het bronzen beeld van de Zeemeermin op het schoolplein van college De Heemlanden. Iedereen kan er gratis en voor niets van genieten. Hoe mooi is dat.
Om er van te kunnen blijven genieten moeten monumenten en kunstwerken wel onderhouden worden. En daar schort het helaas al jaren aan in Houten. Onlangs werd de PvdA er op geattendeerd dat een gemeentelijk monument, een bruggetje in Tull en ’t Waal, zich in een erbarmelijke staat bevindt. De belabberde staat is bij de Monumentenwerkgroep Houten bekend en er is al vaak aandacht voor gevraagd. Ook omwonenden die we gesproken hebben, geven aan dat het mooi zou zijn als het eindelijk eens opgeknapt zou worden.
Nu komt er in 2022 een nieuwe visie op het cultuur en erfgoed, dat is mooi en hard nodig. Maar we hebben bij de wethouder of het monument de wording van het visiestuk ‘overleefd’. De boel staat op instorten.
De wethouder heeft toegezegd nog in de komende maanden er voor te zorgen dat de gemeente in staat is om op te treden en op korte termijn met de eigenaar van de brug in gesprek te gaat. Later in het jaar worden dan de ambities voor het hele erfgoed vastgesteld.
Bert van der Houwen van de Monumentenwerkgroep is ook blij dat deze stappen in elk geval ondernomen worden. “Er is heel veel werk te doen in het onderhoud. De urgentie neemt met de dag toe. Als we niet snel gaan onderhouden, gaat het verloren. Dat ligt heel breed, van het monumentale  tegelplateau op de buitenmuur van de Bengelbongerd van kunstenaar Piet Schoenmaker, tot de markante grenspalen die de provincie in 1927 in de hele gemeente heeft neergezet. Niet alleen de monumenten gaan verloren, ook de verhalen die daar bij horen.”

Deze oproep van de Monumentengroep onderschrijft nog een keer hoe belangrijk het is dat we werk maken van het onderhoud van onze monumenten én de ambities over ons erfgoed gaan bepalen om onze gezamenlijke rijkdom te behouden. De PvdA pleit er voor dat er een subsidieregeling komt om monumenten en kunstwerken te onderhouden.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Samen maken we Houten nog mooier Vol enthousiasme en trots ben ik lijsttrekker van de PvdA in Houten. Ik woon meer dan 25 jaar met veel plezier in De Slagen. Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, betrokkenheid en gemeenschapszin. Ik heb kansen gekregen

Meer over Anneke Dubbink