Door op 1 januari 2010

LOKAAL

Waar was jij toen je hoorde dat Houtens Belang zich terugtrok uit de lokale politiek?

Na de presentatie door de heer Davids van zijn rapport IRAK ontvluchtte ik alle gespeculeer op tv om even de e-mail te bekijken en daar vond ik het bericht over Houtens Belang. Ik stond paf!

Houtens Belang, lokale partij, inwonerspartij, de bom onder de gevestigde politiek in Houten. Dat was wat, in 1994: meteen in de gemeenteraad met zes zetels! Maar meteen ook een cordon sanitaire eromheen: het CDA wist met een gelegenheidsdraai Houtens Belang uit het college te houden. In de paniek ook maar meteen de PvdA aan de kant gezet, niet meer nodig, want Houten-Zuid, dat met de PvdA was voorbereid, zou toch al doorgaan. Kortom: lastposten buiten!

Houtens Belang en PvdA met de kleintjes samen in de oppositie! Daar hebben we trouwens maar weinig – en kort – lol aan beleefd, want natuurlijk liet Houtens Belang zich vier jaar later niet nog eens in de luren leggen en kon het gaan waarmaken wat het altijd beloofd had.

Kón, want Houtens Belang had als collegepartij al snel minder tijd om te luisteren naar de inwoners. Dat bleek vooral tijdens de inspraakbijeenkomsten, waarvan Houtens Belang graag het vaderschap opeiste, zoals die over een nieuw gemeentehuis. Daar mocht de wethouder zich graag tegen kritiek verweren door te zeggen dat het college heel goed luisterde, maar dat helaas niet iedereen zijn zin kon krijgen. Een waarheid als een koe, maar wel de kat in de gordijnen.

Het komt me wijs voor dat de vereniging ‘Onafhankelijke groepering Houtens Belang’ besluit de eer aan zichzelf te houden, ongeacht of de kiezers in maart weer positiever zouden oordelen. Op de website van Houtens Belang lees ik dat de vereniging vindt dat “de klus is geklaard”. Ik heb nog niet de tijd genomen om te vinden welke haar daarbij voor ogen stond, maar kwam al lezend wel langs verklaringen waarom lokale partijen de voorkeur verdienen boven landelijke. Onafhankelijkheid is daarbij het toverwoord: opereren zonder moederpartij, dus zonder moederdogma’s.

Het zal wel, maar toen de spoorverbreding in Houten ernstig dreigde te vertragen was de Houtens Belangwethouder gelukkig niet te trots om er bij de zogenaamde landelijke partijen in Houten op aan te dringen hun collega’s in Den Haag om steun te vragen. Oppositie of niet.

Project gered door de korte lijntjes naar Den Haag! Laat u dus nooit meer iets wijsmaken over lokale partijen: alle partijen in Houten zijn lokaal, alleen sommige isoleren zich!