Door op 31 mei 2015

JARIG

In  juni 1985 werd de werkgroep PvdA voor Basisinkomen opgericht. Deze maand dus dertig jaar geleden. De werkgroep liet vier keer per jaar een krant verschijnen en toog geregeld het land in om binnen de partij medestanders te vinden die steun zouden geven aan het opnemen van een pro-basisinkomen-standpunt in het partijprogramma voor 1986-1990. Er waren veel voors en tegens en uiteindelijk haalde het plan het programma niet.

De discussie bleef desondanks – niet alleen binnen de PvdA – en jaren later laaide de discussie in de media weer op. Ik schreef toen in ons afdelingsblad Rood Houten: ‘het is bijna zo ver dat de PvdA niet eens meer voor hóeft te zijn; in de afgelopen jaren is het onderwerp niet uit de kranten geweest en hebben anderen zich over het onderwerp ontfermd. Als het minister Wyers niet tegen zit hebben we straks nog een D66-basisinkomen.’ Maar, ach, D66 heeft wel meer proefballonnetjes opgelaten.

Voorstanders van het Basisinkomen roeren zich nog steeds en ook nu lees je weer veel pleidooien voor en tegen, wat met een belastinghervorming in zicht ook goed is om nog eens af te wegen of het nu echt geen goed plan is om een vereenvoudiging in het systeem aan te brengen. Er gaan in sommige gemeenten al stemmen op om gewoon maar op proef te beginnen, las ik ergens. Ik ben benieuwd.

Iets anders, qua jarig: op 17 mei hoorde ik ’s morgens op de radio dat onze koningin jarig was, en in één adem de mededeling dat pas de volgende dag de vlag uit zou gaan omdat het die dag zondag was. Ik kreeg terstond de dringende behoefte om te vlaggen, maar verdikkeme, waar haal je zo gauw een vlag vandaan?