Door op 25 april 2001

HANDIG

Wat je met een paar woorden niet allemaal overhoop haalt. Els Borst met Het is volbracht, Linda de Mol met Rotlied. De dames zijn natuurlijk onvergelijkbare grootheden, maar er zijn bepaald overeenkomsten tussen de inci­denten.

Iets volbrengen is normaal Nederlands, dus vaststellen dat iets is volbracht, ook, maar als je in de buurt van Pasen de volzin gebruikt die, volgens de bijbel, Jezus aan het kruis gesproken heeft juist voor hij stierf, dan is dat niet handig. Zelfs als Els het niet over de zojuist met ruime meerderheid aanvaarde euthanasiewet had gehad, dan waren er nog een boel protesten gekomen. Nu viel dan ook het hele gelovige volksdeel over haar heen, als je de confessionele Kamerfracties mocht geloven.

Jaap Wanhoop Scheffer zag zelfs zijn kans schoon om meteen maar een motie van afkeuring neer te leggen. (Leuk hè: ik las dat Paul Rosenmuller een motie in voor­be­reiding had en dat Jaap wel wilde meedoen, als het dan maar zijn motie mocht heten… Jaap zag er weer getergd uit bij de presentatie, vond ik. Heerlijk, die mimiek. Alleen niet prettig net na het eten.) Volgens de pers was Els door het inci­dent flink beschadigd.

Ik haat dat rellerige. Wat nou: beschadigd? De indieners van de motie voelen zich beledigd en zullen de minister nog lang haar onhandige volzin nadragen, maar of ze daarmee ook beschadigd is? Een minister meteen maar naar huis sturen omdat een deel van het volk zich beledigd voelt? Ik ben trouwens nieuwsgierig hoeveel men­sen zich echt beledigd gevoeld hebben, of aangetast in hun godsdienstige overtui­ging. Een béétje geloof kan toch wel tegen een stootje? Nee, een overigens vol­strekt integere minister stuur je wat mij betreft niet voor zóiets de laan uit.

De onhandigheid van Linda kon haar wel eens duurder te staan komen dan Els de hare. Natuurlijk heeft ze haar opmerking nooit zo bedoeld, net als Els, maar je hebt natuurlijk wel het héle Duitse volk te pakken, als je hun volkslied een rotlied, een Scheißlied noemt. Daar zal ze heel wat over uit te leggen hebben. En hopelijk besteedt de relbeluste pers daar dan net zoveel aandacht aan. *) Als de publieke opinie het niet wenst af te doen als de verspreking die het misschien wel was, dan kon de carrière van Linda in Duitsland nog wel eens sneller afgelopen zijn dan die van Els hier.

Als je in een glazen huis woont, is een onhandigheidje gauw opgeblazen.

 

[april 2001]

 

*) Nee dus. Het is even een hype geweest, er is aangifte gedaan, maar het is met een sisser afgelopen, voor zover ik weet zonder veroordeling.