Grote verschuiving in het politiek landschap in Houten

21 maart 2022

Op 16 maart hebben de inwoners van Houten hun nieuwe gemeentebestuur gekozen. Het werd een grote overwinning voor de lokale partijen, met name ITH scoorde maar liefs 8 zetels en Natuurlijk Houten kwam uit het niets op 4 zetels uit, ook D66 won er een zetel bij. Dat verdient felicitaties!
De PvdA Houten bedankt alle kiezers die op de PvdA Houten gestemd hebben, maar helaas waren dat er te weinig om onze tweede zetel te behouden. Dat is erg jammer en natuurlijk is dat een teleurstelling. We hebben in totaal 1172 stemmen gekregen, dat is 5% van alle stemmers, een daling van 1,6 % ten opzichte van 2018. De opkomst was in Houten 60,2%, iets lager dan in 2018.

Voor de mensen die wél op ons gestemd hebben – en overigens ook voor alle inwoners van Houten- blijven we werken aan die zaken die voor sociaal democraten zo belangrijk zijn: goed onderwijs, liefdevolle zorg, zeker zijn van een fatsoenlijk bestaan, welzijnswerk dat mensen en buurten versterkt, een schone en duurzame toekomst en natuurlijk – hét thema van deze verkiezingen- betaalbaar wonen voor jongeren, starters en ouderen. De PvdA wil, net als andere jaren, met inwoners, jong en oud, maatschappelijke organisaties en ondernemers in gesprek blijven over wat de mensen beweegt en wat er nodig is om een gemeenschap te zijn waar iedereen zich thuis voelt.

De fractie bestaat de komende jaren uit Anneke Dubbink (raadslid), Alptekin Akdogan, Moni Wiersma-Rensen en Vincent van Polanen Petel (commissieleden) en Jocko Rensen, Will Mossink en Paul Oosterhoff (fractieleden). Zoals je dat van de PvdA Houten mag verwachten zal de fractie zich constructief kritisch opstellen: want we willen wat voor elkaar krijgen en daarvoor zullen we de komende jaren waar mogelijk steun van andere partijen blijven zoeken die dezelfde doelen nastreven als wij. Want zo werkt de politiek.

Welk college hier ook uit voortkomt, we zullen haar beoordelen op haar keuzes en daden. Het is voor ons zonneklaar dat met de huidige uitslag een rol voor de PvdA in de coalitie niet voor de hand ligt. We verwachten dat de winnaars van deze verkiezingen een college gaan vormen en waar gaan maken wat ze hebben beloofd aan de inwoners van Houten. Het smeden van een coalitie zal nog best lastig worden. Het wordt een ingewikkelde puzzel om een meerderheid te vormen met alle tegengestelde programma’s. Zaterdag was het zogenoemde ‘duidingsdebat’ waarin partijen hun eerste reactie geven op de uitslag. Overigens een initiatief dat de PvdA in 2006 heeft gestart en sindsdien traditie is geworden in Houten. In dat gesprek werden de eerste verkenningen gedaan en werd er ook gepolst naar een breed raadsakkoord waarin alle partijen afspraken maken. Dat is ons iets te snel, een raadsakkoord doe je overtuiging, niet als noodgreep als formeren lastig is.
De PvdA wenst de winnende partijen heel veel succes en hopen dat zij de komende jaren voor een stabiel bestuur voor de inwoners van Houten kunnen zorgen. Daar wil de PvdA graag aan meewerken. Geen polarisatie meer, maar verbinding is wat elke gemeenschap nodig heeft!