Door op 25 maart 2012

GRAP

Vaak als ik over de A2 rijd tussen Everdingen en Deil, zie ik weer de beelden voor me van een vrolijk stel VVD-prominenten onder leiding van Mark Rutte, die een verkeersbord met 130 erop onthult.

Nu hoorde ik pas dat Rutte tegen iemand die hem voorhield dat 130 kilometer per uur niet zo’n goed idee was voor het milieu, gegrapt had dat je met 130 eerder thuis was en dat je dus kortere tijd vervuild had dan met 120.

Rutte ten voeten uit: er wordt een ernstig bezwaar geopperd en met een gulle lach en een grap wordt het weggewuifd, geridiculiseerd.*) Misschien leuk op verjaarda­gen en partijen, maar zou iederéén begrijpen dat het maar een grap was? Aan de borreltafel bij de autolobby gaat ie er natuurlijk in als koek. Wéér een supporter erbij, de premier nog wel, die het met het milieu niet zo nauw neemt. Oké, bij zijn moeder thuis zal ie heus wel de etensrestjes in de groene kliko doen, maar wij, het volk, hebben aan een half woord genoeg.

Mijn auto meldt tijdens het rijden voortdurend hoeveel liter diesel hij omgerekend per 100 kilometer gebruikt bij de snelheid van het moment. Nadat ik van die grap gehoord had, heb ik eens gekeken hoeveel verschil het maakt, 120 of 130. En ja hoor, afhankelijk van de wind ben je zomaar 7 in plaats van 6 liter op 100 kilometer kwijt. Diezelfde 100 dus! Met mijn simpele middenklasser. Het zal er wel aan liggen dat Rutte meestal in een auto met chauffeur rijdt, dat ie geen idee heeft. Maar voor­uit, zo’n grap is leuk, toch?

Hebt u dat filmpje met die oproep van de FNV gezien? Tegen, simpel gezegd, het afschaffen van de sociale werkplaatsen? Drie keer iemand aan het woord met zor­gen over zijn of haar baan, telkens gevolgd door een opname van het lachende kabinet in de Tweede Kamer, met Rutte breed lachend achter het spreekgestoelte.

Naar ik hoor wordt her en der schande gesproken van dat filmpje van de FNV. Ik zou zeggen: harde grap, moet kunnen. Zo wordt, bijvoorbeeld door de gedoog­partner van het kabinet, ook aan moslims vaak voorgehouden dat ze tegen een grap over hun profeet moeten kunnen. Als je dat normaal vindt, dan moet je ook niet zeuren wanneer je zelf eens een harde grap terugkrijgt.

Nee, ik vind dat filmpje wel passen bij de grap van Rutte en de stijl van het kabinet.

 

[maart 2012]

*) Het motto van Rutte gehoord? Een dag niets weggelachen is een dag niet geleefd…