Door op 4 juli 2008

GAT

Er zijn veel mensen die zich druk maken over de regering en zich van chagrijn dan maar in de armen van mevrouw Verdonk storten. Helemaal niet nodig, er is best veel om je vrolijk over te maken. Natuurlijk hebben we dicht bij huis onze christe­nen die steeds nerveuzer lijken te worden van de deelname van de ChristenUnie aan de regering. Maar ook verder weg roeren zich de gelovigen. Bij de hoofddoek­jes­kwestie in Turkije, bijvoorbeeld. Je moet er gewoon oog voor hebben.

Zo viel mijn oog onlangs op een klein berichtje. Lees mee:”Op het eiland Tilos zijn dinsdag de eerste homohuwelijken in Griekenland gesloten. Burgemeester Anasta­sios Aliferis verbond een homopaar en een lesbisch koppel in de echt. Aliferis maakte gebruik van een gat in de Griekse wet. Daarin staat slechts dat een huwelijk gesloten moet worden tussen twee mensen. Nergens is vastgelegd dat dat een man en een vrouw moeten zijn. Hoofdaanklager Giorgios Sanidas bij het hooggerechts­hof houdt echter vol dat het homohuwelijk illegaal is. Hij dreigde al met juridische stappen tegen Aliferis. De Grieks-Orthodoxe Kerk noemde eerder het homohuwe­lijk „een bom in de fundamenten van de samenleving”.”

Goeie vent, die Aliferis. Kent de wet en past deze toe. Zonder chicanes.

Ik zeg wel zo gemakkelijk dat er veel is om je vrolijk over te maken, en ik ben ook echt blij met zo’n berichtje, maar vroeger zat ik daar anders in. Bij de introductie van het homohuwelijk in Nederland, toch alweer bijna acht jaar geleden, heb ik me opgewonden over de bezwaren die Kamerleden van christelijke signatuur er tegenin brachten. Ik zag er toen de humor nog niet zo van in, van die achterhoedege­vech­ten.

Ook later vlamde die opwinding nog wel eens op, zoals bij de mededeling van Bal­kenende, op bezoek in Indonesië, dat hij toen tegen het homohuwelijk gestemd had, maar dat was dan ook wel heel grof. De schijnheilige lafbek! Maar terug naar Griekenland. Gesproken wordt van een gat in de wet. Hoe heeft het kunnen gebeu­ren dat die huwelijkswetgeving in zo’n dominant Grieks-orthodoxe maatschappij zo liberaal in elkaar steekt? Wat was daar in ons land destijds niet allemaal voor nodig!

Een gat in de wet. Vinden ze in Griekenland dat de wetgever heeft zitten slapen of heeft iedereen maar simpelweg aangenomen dat, waar je spreekt van een huwelijk tussen twee mensen, er alleen maar sprake kan zijn van een man en een vrouw?

Het gat zit natuurlijk niet in de wet, maar in de denkwereld van de orthodoxe Grieken. Als je nooit anders geleerd hebt dan dat het zo hoort, dan denk je niet verder door. Aangenomen dat je dat al zou durven… Daarvoor hoeven we trou­wens niet zo ver van huis. Ook hier hebben we bijvoorbeeld nog ambtenaren die geen homo’s willen trouwen. Kunnen die niet eens op stage naar Tilos?

 

[juli 2008]