Door op 27 december 2009

FLIRT

Tegen de kerst stond ik, midden op straat in het Oude Dorp, even te praten met iemand die ik ken van toen ik nog raadslid was. Komt er een mevrouw langs fietsen die roept: ‘Openbare VVD-bijeenkomst?’ Sta je onschuldig met een VVD’er te pra­ten, word je meteen ook voor een VVD’er aangezien! Nou ken ik een heleboel aar­di­ge VVD’ers, zeker in Houten, en helemaal die waarmee ik stond te praten, maar er zijn grenzen.

Je moet ontzettend uitkijken met een oordeel over mensen. Neem Marcel van Dam. Vindt de PvdA niet meer links genoeg en steunt tegenwoordig voluit de SP. Dat komt vaak ter sprake op verjaardagen waar ik verkeer en wat hoor je dan? Ja, makkelijk: weet je hoe die woont? Op een landgoed! Wat heeft dat er nou mee te maken, roep ik dan maar weer. Moeten mensen met geld soms allemaal VVD stem­men?

Nou zijn we geen van allen vrij van vooroordelen, vrees ik. Wie kent niet de uit­spraak dat er altijd werk is, als je maar wil werken. Hoor ik ook op die verjaardagen, en altijd van mensen die zelf niets te kort komen en zich absoluut niet laten betrap­pen op linkse sympathieën, laat staan op linkse ideeën, if any at all.

Maar goed, weer terug naar Marcel van Dam. In zijn column Kerstalarm, net voor de kerst, haalt hij onze premier aan om te betogen dat die niets van de crisis heeft geleerd. De bestuurlijk elite snapt volgens Van Dam niets van de relatie tussen het tanende vertrouwen in de overheid en de instituties, en de afbouw van de verzor­gings­staat. Balkenende zou zelfs denken dat we daar versneld mee moeten door­gaan om verslapping tegen te gaan, las Van Dam in weekblad Elsevier. Er moet flink bezuinigd, want, citeert hij JP, ‘de staat moet kleiner (…). We moeten koersen op de eigen kracht van mensen, gezinnen en bedrijven.’

Natuurlijk is dit maar een citaatje uit een citaat en zal Balkenende misschien iets diepers bedoeld hebben, maar zo’n zinnetje moet de gemiddelde liberaal als muziek in de oren klinken. Het lijkt verdacht veel op de borreltafelwijsheden die ik hoor, maar dan verpakt in wetenschappelijk verantwoorde taal. Klinkt niettemin als een openlijke flirt naar de VVD.

Uit marketingcursussen van vroeger herinner ik mij dat je bij verkoopgesprekken altijd moet letten op koopsignalen. Ik denk dat ze bij de VVD nu al rechtop zitten: JP wil gewoon met hen verder!

 

[december 2009]