Financiële huishouding van Houten anno 2017 weer op orde!

Door Anneke Dubbink op 28 juni 2018

Op 28 juni is in de raadsvergadering de jaarrekening 2017 vastgesteld. Als PvdA fractie waren we dik tevreden over de resultaten. Net als vorig jaar kunnen we constateren dat we in Houten onze financiële huishouding goed op orde hebben. Het was de laatste jaarrekening van de voorgaande collegeperiode. Het is in de voorgaande periode gelukt om vrijwel ongeschonden door de crisis te komen. Dit ondanks gigantische bezuinigingen. We hopen dat het huidige college het lukt om dit vast te houden.
We hebben aandacht gevraagd voor het feit dat we, anders dan andere gemeenten niet goed weten of de kwijtscheldingsregeling ten volle wordt benut door de inwoners voor wie het bedoeld is. Kwijtschelding van lokale lasten is een heel concrete mogelijkheid om mensen met een te smalle beurs tegemoet te komen. Als het onvoldoende bekend is, dan moeten we maatregelen nemen.
Het viel ons op dat we dit jaar op veel budgetten geld overhouden. We hebben in Houten de neiging als gemeente heel behoedzaam te zijn. Dat is natuurlijk een goede kwaliteit als bestuur. Maar het gevolg is wel dat er geld overblijft dat niet benut wordt voor de inwoners van Houten. Er komt gelukkig meer aandacht voor ‘onderbesteding’ zodat we er beter op kunnen sturen.
Er is helaas ook veel geld niet uitgegeven voor armoedebeleid, onder meer € 39.000,- die voor kinderen en jongeren ingezet had moeten worden. We waren het gelukkig in de raad roerend met elkaar eens dat het overgebleven geld overgeheveld moet worden als extra budget voor armoedebeleid.
Voor 2017 is het dus gelukt om een sluitende begroting te hebben, we hebben geld overgehouden op onze reserves op de crisis en we kunnen de belofte om geld terug te geven aan de inwoners van Houten, waar maken. In totaal is er 1 miljoen beschikbaar om terug te geven aan de inwoners van Houten, zo’n 50 euro per huishouden.
Althans, we hadden er op gerekend dat die € 50,- in 2018 zou worden teruggegeven. Groot was onze verbazing dat de nieuwe coalitie andere plannen bleek te hebben. De coalitie had bedacht het geld te verrekenen via de lokale belastingheffing en ook nog eens te spreiden over 2019 en 2020. Dat is een ander verhaal, een andere belofte dan wat we eerder in de raad met elkaar hebben besproken en aan de inwoners van Houten hebben verteld. Jammer dat de coalitie deze wending onderling heeft bekokstoofd en vlak voor aanvang van de raadsvergadering de collega’s van de oppositie verrassen met een voldongen feit. Tja, daar word je niet vrolijk van. Laten we hopen dat écht collegiaal besturen in de komende periode een stuk beter gaat dan in deze raadsvergadering is vertoond. Dat is beter voor Houten.

https://www.ad.nl/utrecht/houtens-feestje-50-euro-cadeau-per-huishouden~aa2d4459/

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink

Waar ben je naar op zoek?