Door op 30 april 2011

ERGER

Jaren geleden ondervond ik in Tull en ’t Waal een gevalletje verkeersgedrag dat zó ergerlijk was dat ik er op deze plek lucht aan moest geven. Een mens blijft leren, dus na al die jaren sindsdien dacht ik wel wat meer gehard te zijn geworden. Niet dus.

U kent de toegangsweg naar het Oude Dorp bij de Texaco? Je hebt daar op De Poort kort na elkaar twee kruisingen, waar het kruisende verkeer voorrang heeft op alles wat op De Poort rijdt. Hoeveel zal er helemaal tussen zitten? 150 meter? 200? Een stukkie van niks dus, waar je bovendien ook nog maar 30 kilometer per uur mag, zoals overal binnen de rondweg. De beide kruisingen zijn aangegeven met borden die zelfs een blinde niet over het hoofd kan zien, zo fel gekleurd!

Toch overkwam het mij begin vorig jaar dat ik werd aangereden op de kruising bij de Texaco, een voorval dat ik redelijk ongeschonden overleefde. Addie, mijn vrouw, werd begin dit jaar met fiets en al omver gereden op de volgende en kwam minder gelukkig terecht. Ze brak een knieschijf en heeft ook nu nog een lange revalidatietijd voor de boeg. In beide gevallen had de betrokken chauffeur geen fietser gezien…

Misschien ben ik door de genoemde aanrijdingen wat overgevoelig geworden, maar vorige week zat ik toch echt even perplex achter het stuur in de auto toen ik voorbij de Texaco, net na de eerste kruising werd ingehaald door een andere auto. Kon natuurlijk ook makkelijk, want ik reed na het passeren van de drempel nog geen 30, maar hoe haal je het in je brakke hersens?! Ik zag de man, net zo’n ouwe lul als ik ook nog, leek het, ik zag hem dus ook flink remmen voor de volgende kruising, want daar waagde hij zijn nieuwe auto niet aan.

Ik onderdrukte de neiging om achter hem aan naar zijn bestemming te rijden in plaats van de mijne, om hem te vragen wat hem bezielde, wat eigenlijk jammer is, want nu is het gissen naar een antwoord.

Intussen blijft de kwestie me toch bezighouden. Wat heeft het voor voordelen om in Houten sneller dan 30 te rijden? Ben je daarmee zoveel eerder thuis? Met een paar minuten tijdwinst is het wel óp, denk ik, en wat schiet je daarmee op? Wegen die paar minuten op tegen het grotere risico van het aanrijden van overstekende fietsers? Wie het weet, mag het me uitleggen.

 

[april 2011]