Energietransitie, een zaak van iedereen

Door Anneke Dubbink op 14 februari 2020

De PvdA wil zeker zijn van een schoon en comfortabel leven voor ons en voor onze kinderen. Schone lucht, fijn wonen, comfortabel vervoer, gezond voedsel. Energieverbruik en daardoor uitstoot van CO2, zorgt voor een klimaatverandering waardoor dit alles niet meer vanzelfsprekend is.
De PvdA Houten wil vasthouden aan de ambitie die we al in 2009 hebben omarmd, namelijk dat Houten in 2040 een energie- en CO2-neutrale gemeente is. Maar we moeten ook realistisch zijn. We zitten nu op 8% dus als we in dit tempo doorgaan, halen we dat natuurlijk nooit. Versnelling is nodig.
We onderschrijven de bedoeling van het Energieplan: maximaal inzetten om mensen en ondernemers in Houten aan te moedigen maatregelen te nemen voor verduurzaming. Je beslist immers zélf of je je huis of bedrijf gaat isoleren, zonnepanelen op je dak legt, je afval tot nul reduceert en je tuin verduurzaamt.
De manier waarop het Energieplan tot stand gekomen is al onderdeel van deze aanpak en waarderen we zeer: meer dan 15 lokale initiatieven en projecten waaronder de Energietafel Houten hebben meegedacht en meegewerkt aan dit plan. Niet onbelangrijk, men is unaniem enthousiast. Wat ons in het bijzonder aanspreekt is dat ingezet wordt op het creëren van schaalgrootte en continuïteit. Pas dan kun je stappen maken. En alleen met medewerking en draagvlak kunnen we die meters maken en succesvol zijn.
We hebben wel een paar zorgen.
Tot 2025 ligt de nadruk op het verwerven van draagvlak voor de energietransitie bij de inwoners van Houten. Het gaat dan onder meer om het isoleren van woningen en plaatsen van zonnepanelen op daken bij zowel huur- als koopwoningen. Onze zorg is hoe je huizen op een betaalbare wijze duurzaam maakt. Voor mensen met een kleine beurs moet het net zo goed mogelijk zijn om het huis te verduurzamen. Ook voor mensen die door een hoge hypotheek aan het plafond van hun leencapaciteit zitten, is er weinig keus. Wij willen dat de gemeente actief meedenkt met inwoners die wel willen, maar niet kunnen. Er zijn vast creatieve mogelijkheden hoe we in de gemeente een concrete bijdrage in dit soort gevallen kunnen leveren, al dan niet met steun van het rijk. De wethouder heeft op verzoek van de PvdA toegezegd hierover apart een bijeenkomst over te organiseren.
De tweede zorg is het tijdpad. Het is de bedoeling dat we in 2025 20% van de doelstelling hebben behaald. In de laatste 15 jaar tot 2040 moet dan 80% van het doel gerealiseerd worden. De gedachte is dat met voortschrijdende technologische ontwikkelingen in de komende jaren, dit haalbaar moet zijn. Feitelijk komt het er op neer dat we het probleem vooruitschuiven. In 2009 waren we nog ongeïnformeerd optimistisch, ondertussen zijn we toch echt geïnformeerd realistisch: het wordt nog een hele dobber. We moeten daarom de komende jaren scherp aan de wind te blijven varen om geen enkele kans op versnelling voorbij te laten gaan. De PvdA is daarom mede-indiener van een motie die ons als raad in staat moet stellen om op tijd te kunnen reageren op kansen en risico’s om de ambitie in het vizier te houden.
Tenslotte willen we een lans willen breken om bij de uitvoering van plannen en maatregelen het zo makkelijk mogelijk te maken voor de inwoners en ondernemers. Natuurlijk moeten we blijven inzetten op draagvlak en urgentie. Maar iets weten en willen is vaak nog geen garantie dat mensen ook iets anders gaan dóen. De beste weg is vaak om het eenvoudig en makkelijk te maken een eerste stap te zetten. Dat is wat ons betreft niet alleen een oproep aan de gemeente, maar aan alle initiatieven, organisaties en vrijwilligers die zich inzetten voor de energietransitie.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink

Waar ben je naar op zoek?